Jerry Nilsson

"Stegbilar skapar oro i väntrummet"

Jerry Nilsson Artikeln publicerades

Är ni bekanta med den eminenta serien Hipp Hipp?

Det är jag.

Skånska komikerduon Anders Jansson och Johan Wester, den sistnämnde tillbringar för övrigt gärna stora delar av sommaren tillsammans med fästingarna och fästningarna på Aspö i den blekingska skärgården men det är en helt annan historia, har gjort flertalet säsonger med diverse sketchartade inslag som ständigt lockar till skratt.

En av karaktärerna i nämnda televisionsprodukt kallas för "Kajan" och är anställd av Räddningsverket på Revingehed där han agerar utbildare och deltidsbrandman. Rollfiguren har mängder av uttryck och talesätt som han gärna skriker ut, inklusive order till stackars underlydande.

Gör man om hans gormande till en mobilsignal blir effekten en slående sådan. Har man dessutom full volym på mobiltelefonen när man sitter i ett väntrum blir effekten mer än slående.

Detta fenomen slog mig häromdagen när en mamma febrilt letade efter sin ringande telefon samtidigt som tonårsdottern skämdes så till den milda grad att... Ni förstår. Efter att ha rotat runt i handväskan som måste ha innehållit ett halvt hushåll, eller mer, fick hon fram luren och rusade förbi informationen där två sjuksköterskor brast ut i gapskratt över rösten som röt om stegbilar, tänd, släck och spärra av sektorerna samtidigt som en läkare vägg i vägg höll på att sprätta stygn på en stackars vårdtagare.

Jag föreslår att man anpassar sin mobilsignal till rådande miljö. Filmmusiken från Sällskapsresan lämpar sig illa på begravningar, "Ålefiskarens vals" funkar inte på mc-klubbens årsmöte och sällan har väl "De sista ljuva åren" lämpat sig mer illa än på pensionsavtackningen.

Eller kan man helt enkelt ställa in mobilen på ett ljudlöst läge. Det är måhända allra bäst?