Allt fler Karlshamnsbor unnar sig

Karlshamn Artikeln publicerades
Jenny Kang, auktoriserad hud- och massageterapeut som driver Salong unna dig, upplever att allt fler värdesätter hälsa och skönhet.
Foto: Stina Pettersson
Jenny Kang, auktoriserad hud- och massageterapeut som driver Salong unna dig, upplever att allt fler värdesätter hälsa och skönhet.

Jenny Kang har drivit Salong unna dig i nio år och märker att allt fler prioriterar sin hälsa och sitt utseende. Allt fler väljer att lyxa till vardagen med en behandling.

Jenny Kang, som är auktoriserad hudterapeut och certifierad massör, har drivit Salong unna dig i nio år. Under de åren har hon märkt hur vi oftare prioriterar oss själva.

– Fler och fler önskar sig behandlingar och upplevelser. Det är mycket fokus på hälsa och skönhet och vi prioriterar det. Jag tror att det handlar om hur vi lever i dag med vår stressiga vardag. Men när du kommer hit kan du inte sitta med telefonen. Här sitter eller ligger du och bara är. Då har du möjlighet att känna in hur det känns i kroppen och att få egentid, säger Jenny.

Hon upplever att det nu är extra viktigt för oss med tid då vi inte störs eller matas med information.

– Det finns så många möjligheter i dag och saker vi vill göra. Jag tror att vi är mer styrda av huvudet och inte lyssnar på kroppen. Folk biter ihop och det ger symtom som värk, säger hon.

Jenny har haft flera kunder som har gått runt med värk som har sökt hjälp hos sjukvården men i stället fått hjälp och lindring av massage.

– De tror att det är något fel på kroppen men de behöver bara lossa på spänningarna. Det är viktigt att komma ihåg att inte vara snål mot sig själv när det gäller hälsan. Det är bra att ha en balanserad livsstil och att sätta värde på sig själv och sin hälsa om man ska hålla länge.

Samtidigt tror hon att den digitala utvecklingen har bidragit till att allt fler gör frans- och nagelförlängningar. Med sociala medier har vi blivit mer fixerade vid yta och utseende.

Under sin utbildning till hudterapeut gjorde hon och hennes klasskamrater olika behandlingar på kunder och många sa att de borde unna sig det oftare. Hon hörde de orden så frekvent att hon bestämde sig för att kalla sitt företag för just Salong unna dig.

– Jag tänkte att det var ett bra namn. Det är något man inte gör varje dag men som man gör vid ett tillfälle som är lite speciellt.

Under hennes första år i branschen var det populärt med massage och det är det fortfarande. Ansiktsbehandlingar var också vanliga men då var kunderna främst personer som hade bekymmer med huden.

– Nu gör många det för att de vill ta hand om och bibehålla fräschheten i huden.

I dag är det även populärt med fransförlängning. Hon upplever dock att På Salong unna dig uppskattas ansiktsbehandlingarna mest.

– Förutom det som ingår i ansiktsbehandlingen har jag ett upplägg med hårbottenmassage och massage av händer. Många tycker att det är avkopplande.

En relativt ny behandling som har blivit populär och som Jenny funderar på att ta in är microneedling. Under den görs små hål i huden och aktiva ämnen skickas in. Behandlingen ska bland annat kunna jämna ut hudtonen och textur samt ta bort akneärr och rynkor. Det blir dessutom allt vanligare med fillers och botox. Fillers används för att fylla ut till exempel markerade linjer i ansiktet eller om mer volym önskas på kinder eller läppar. Botox är ett muskelavslappnande medel som används för att till exempel minska rynkor.

Jenny vill dock hellre jobba förebyggande med ett helhetstänk som omfattar både det yttre och det inre.

– När jag var yngre hade jag mycket akne och trodde att bara jag blev av med den skulle livet bli perfekt. Men jag var lika osäker ändå. Det är viktigt att unga förstår att de måste jobba med det inre också.

Majoriteten av hennes kunder har alltid varit tjejer och kvinnor men det kommer även män till salongen. Männen föredrar massage och någon enstaka gör en ansiktsbehandling.

– När jag jobbade på spa var det vanligt att killar och män gjorde ansiktsbehandlingar men då var det flickvännen eller frun som sa att männen behövde fräscha upp ansiktet. Sedan gick de på behandling igen för att de insåg att den rengjorde huden.

Jenny upplever att Karlshamnsborna är bra på att unna sig. Det syns inte minst på utbudet av salonger. Det finns ett antal som gör fransar och naglar och några hudterapeuter utöver henne.

Fakta

Unna dig hemma

• Om du vill unna dig en välgörande behandling hemma tipsar Jenny dig om att du kan köpa hem hudvårdsprodukter, göra en peeling, lägga en ansiktsmask och göra en hårinpackning.

• En färgning av bryn och fransar kan göra mycket för utseendet, liksom att plocka ögonbrynen. Du kan köpa färg och göra det hemma. Men precis som när du färgar håret hemma håller det inte lika bra som när du gör det på salong och kvaliteten är inte heller densamma.

• Fila naglarna, håll dem välvårdade och lägg på lite nagellack. Glöm inte att lacka fötterna.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.