Ärliga elever larmade om läckt prov

Karlshamn Artikeln publicerades
Bettina Gyllström, rektor vid Thoréns Framtid.
Foto: Gunnel Persson
Bettina Gyllström, rektor vid Thoréns Framtid.

Facit till onsdagens nationella prov i svenska spreds via Snapchat.

– Elever visade oss bilder. Det är fantastisk bra att de är så ärliga, säger Bettina Gyllström, rektor på Thoréns Framtid.

I förra vecka stals ett nationellt prov i svenska vid ett inbrott i en skola i Stockholm. Facit spreds därefter via Snapchat. Det rapporterade TT under tisdagen.

Under tisdagsförmiddagen var det så dags för Sveriges elever i årskurs nio att skriva nationellt prov i svenska som handlade om läsförståelse. Då slog Karlshamnselever larm, något BLT var först med att berätta.

– I morse kom några elever och berättade att facit till det nationella provet hade läckt ut och spridits via Snapchat, säger Bettina Gyllström, rektor på Thoréns Framtid.

Eleverna visade bilder på facit, Skolverket meddelades och rektorn tog beslut om att använda ersättningsprovet, som finns att tillgå om en skola upptäcker att svaren har läckt.

– Det är fantastiskt bra att eleverna är så ärliga. Vi kopierade upp ersättningsprovet och eleverna kunde något senare skriva sitt nationella prov, berättar Bettina Gyllström och fortsätter:

– Det är tråkigt när sådant här händer. Det är inte första gången och jag hoppas att man framöver kan titta på hur förfarandet av de nationella proven ska se ut.

På torsdag ska eleverna skriva uppsats, det är del två i de nationella proven som berör ämnet svenska.

– Jag vill ge en eloge till eleverna, de vill bli rättvist bedömda, säger Bettina Gyllström.

Sydöstran har sökt grundskolans verksamhetschef, Martin Åsman och barn- och utbildningsnämndens ordförande, Tobias Folkesson för en kommentar, utan framgång.