”Billigare med bostäder än en marina”

Karlshamn Artikeln publicerades
Det krävs en hel del sanering innan det kan bli tal om bostäder.
Foto: Johan Hultgren
Det krävs en hel del sanering innan det kan bli tal om bostäder.

Nu har tjänstemännen formellt fått uppdraget att ta fram en plan som ska öppna för nya bostäder på Sternö. Inriktningen på bostäder ställer högre krav på sanering, men bedömningen är att det ändå blir billigare än att skapa den marina som tidigare var tänkt.

I samband med kommunstyrelsens senaste sammanträde beslutades att avsluta det pågående detaljplanearbetet för stenbrottet på Sternö och att starta ett planarbete med en ny inriktning. Som Sydöstran tidigare skrivit är siktet nu inställt på att få till bostäder istället för en marina.

Innan det kan bli fråga om bostadsbyggande i området måste dock problemet med den förorenade marken i området lösas. Kommundirektören Daniel Wäppling konstaterar att det krävs en högre grad av sanering för att möta de krav som gäller vid bostadsbyggande.

Man har inga exakta siffror, men kommundirektören tror att det kan handla om mellan 60-80 miljoner kronor.

– Men netto för att göra bostäder är billigare än marinan.

Det har att göra med att det finns ett särskilt statligt saneringsbidrag att söka när det gäller sanering för bostadsändamål. Det är Naturvårdsverket som årligen fördelar ett bidrag på totalt 200 miljoner kronor.

Vad kommunens kostnader landar på i slutändan är oklart, men tanken är att det hela ska gå ihop sig med försäljningen av mark till de entreprenörer som vill bygga i området.

Angående saneringen påpekar Daniel Wäppling att man hade behövt göra den oavsett vad området används till.

Att det inte blir någon marina innebär att det inte blir en stor mängd nya båtplatser.

– Den bedömning vi har gjort är att vi inte behöver så många båtplatser, säger kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S).

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.