Blåklinten firar 35 år och flyttar

Karlshamn Artikeln publicerades
När Roland Johnsson var 18 år startade han upp Blåklintens Blomdesign i en blå byggnad som stod på parkeringen bakom Salong Jenny i Asarum. Sedan dess har han drivit butiken på totalt tre ställen, men alltid i samma område. 3 bilder
Foto:Claes Jonasson
När Roland Johnsson var 18 år startade han upp Blåklintens Blomdesign i en blå byggnad som stod på parkeringen bakom Salong Jenny i Asarum. Sedan dess har han drivit butiken på totalt tre ställen, men alltid i samma område.

Roland Johnsson grundade med sina föräldrars hjälp Blåklintens Blomdesign i Asarum för precis 35 år sedan, bara 18 år gammal. Nu har butiken flyttat in i en ny lokal - 20 meter närmare byns centrum än tidigare.

På butiksdisken står en flaska champagne. Överallt i den rymliga, randigt tapetserade lokalen står blommor i rött, vitt, gult och grönt. Det doftar nyrenoverat, men också som om en sommaräng tagit ett kliv in genom dörren och slagit sig ner i Blåklintens nya butik.

Det är visserligen ingen lång flytt man gjort - men sedan den 31 juli ligger blomsteraffären cirka tjugo meter närmare Asarum centrum än tidigare.

I exakt 35 år har Roland Johnsson bedrivit sin butik i samma område, i tre olika lokaler. Att bara kalla det för en blomsteraffär är egentligen missvisande - Blåklinten Blomsterdesign är något mer. När Roland gör brudbuketten till ett bröllop är det inte ovanligt att han också skapar temat och inredningen runt omkring.

Som solist brukar han dessutom ställa upp och sjunga, när så önskas. En kund kommer in genom dörren.

– Det blir snyggt härinne, säger han.

– Ja, jag hoppas det. Det är inspirerande att starta en ny butik och få chans att utveckla hela konceptet, säger Roland.

Mannen vill köpa en bukett till sin fru. Roland får fria händer, och börjar binda naomirosor, stjärngräs och texasgräs. Det blir en vacker komposition av rött, vitt och grönt.

– Det bästa med det här jobbet är att få glädja människor. Jag tycker det är så roligt med snittblommor. När jag var liten hade jag inget pojkrum, det var mer som ett växthus, säger floristen och skrattar.

Plötsligt nämner mannen sin frus namn i förbifarten. Roland reagerar direkt.

– Jag trodde nästan att det var hon. Vi sjunger ju i kören tillsammans.

Roland Johnsson verkar känna de flesta i Karlshamn, och de flesta i Karlshamn känner honom - direkt eller åtminstone med god kännedom om vem han är. Det blir så, om man har fingrarna med i de flesta av stadens större arrangemang. Då och då står han till och med på scen själv, och berättar om sitt yrke.

– Häromåret var Ernst Kirchsteiger här och vi föreläste inför 400 kvinnor i Bellevueparken. I pausen fick vi dela på en flaska champagne för att kunna prata lättare, säger Roland och skrattar.

En gång höll Johnsson kurs på en möhippa. Där fick brudgummen själv lära sig knyta sin egen brudbukett.

När jag frågar vad som varit butikens framgångskoncept så tvekar han först. Det är inte bra att vara självgod, menar han.

– Ett vänligt bemötande gör mycket, och så klart att man kan sitt jobb. Sedan säger jag inte nej till något. Jag är ute och träffar folk, jag står inte bakom en disk och säljer begonior.

I december väntar ett 35-årsfirande av butiken. Då bjuds kunder och besökare in till mingelfest i den nya lokalen. Men redan om några veckor kommer Blåklinten Blomsterdesign bjuda in till invigningsfest.

– Riktigt när det blir vet jag inte ännu. Det är tyngre än man tror att flytta, säger Roland.

PROFIL

Roland Johnsson

Ålder: 53 år

Bor: I Asarum

Utbildning: Hoppade av skolan efter 9:an, och bestämde sig för att jobba med händerna. Tog anställning som kock, men gav sig sedermera in på hantverkslinjen med inriktning florist. Resten är, så att säga, historia.

Bästa minne: "För två år sedan gjorde jag en julskyltning med inspiration från Köpenhamn. Det var många som körde förbi som var nära att köra av vägen, det har jag aldrig upplevt förut."

Fördel med ny lokal: Om det finns ett centrum i Asarum så kommer vi närmare det. Det känns som om våra kunder ser oss snabbare härifrån.

Visa mer...