Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Blekingska visenter ger nytt liv åt hotad art

Det finns färre visenter än tigrar i världen. Men nu finns det hopp för Europas största landlevande däggdjur. Som ett steg i ett stort avelsprojekt har ett antal djur transporterats hela vägen till Ryssland för att säkra visentens överlevnad i öst.
Karlshamn • Publicerad 26 december 2017
Visenterna flyttas från Eriksberg till parken utanför Moskva.
Visenterna flyttas från Eriksberg till parken utanför Moskva.Foto: Johan Hultgren

Visenterna är ett riktigt dragplåster för Eriksbergs vilt och natur utanför Karlshamn.

De bruna djuren som är snarlika den mer berömda amerikanska bisonoxen till utseendet är populära bland både fotograferande turister och restaurangbesökare.

Annons

Förutom turister och andra besökare är Eriksbergs visenthjord viktig för artens överlevnad i det fria. Historiskt har de stora djuren varit lovliga byten och jagades hårt.

Det ledde till att arten utrotades i det vilda år 1927, då de sista djuren sköts i Kaukasus.

I Europa har man nu börjat sätta ut visenter i det vilda, bland annat i Polen, Tyskland och Vitryssland.

Foto: Eriksberg

Nu ska visenten även börja spridas i Ryssland och det är här de svenska djuren kommer in i bilden. För att arten ska räknas som räddad för framtiden krävs det minst 10 000 frilevande visenter. Dit är det ännu en bit kvar.

– I dag finns det totalt 6 000 djur i hela världen, varav 1 000 bor i hägn.

– Det känns mycket bra att Eriksberg kan medverka till att återutsätta visenter i naturen igen och hjälpa till att rädda arten från utrotning. Visenten har varit väldigt bortglömd i många år, få vet ens att djuret finns. Det är något vi vill förändra, säger Per-Arne Olsson, vd på Eriksberg Vilt & Natur och ordförande i EBCC, European Bison Conservation Center.

Av de 17 visenter som sätts ut i Ryssland kommer 14 från Eriksberg och resten från Alvesta, Borås och Kungsbyn.

”Det här är ett spännande projekt och kanske en av de största visentförflyttningarna någonsin. Vi hoppas att det bidrar till att stärka beståndet av stora gräsätare som i princip försvunnit från Europa.”

Före flytten kunde genomföras gick visenterna i ett karantänshägn på Eriksberg. Där stannade de i en månad innan transporten kunde påbörjas.

De stora och tunga visenterna sövdes och lyftes sedan in i sina transporter med hjälp av en frontlastare.
De stora och tunga visenterna sövdes och lyftes sedan in i sina transporter med hjälp av en frontlastare.

– Allt flöt på som det skulle inför transporten. Det krävs mycket planering för att genomföra ett sånt här projekt, inte minst eftersom det bara krävs ett par droppar av bedövningsmedlet som använts vid sövningen av visenterna för att döda en människa. Alla som jobbar bär med sig motgift.

– När visenterna sövts lastades de på två lastbilar i varsina bås inredda med spån, halm och hö. När transporten nådde Ryssland började man även lägga in snö hos dem. Visenter gillar att äta snö, de föredrar faktiskt det över att dricka vatten, säger Per-Arne Olsson.

Två lastbilar användes vid transporten.
Två lastbilar användes vid transporten.
Annons

Flytten gjordes i samarbete med WWF Ryssland/Kakasus, WWF Sverige och EBCC. Sövning och lastning skedde under uppsyn av veterinärer.

– Det här är ett spännande projekt och kanske en av de största visentförflyttningarna någonsin. Vi hoppas att det bidrar till att stärka beståndet av stora gräsätare som i princip försvunnit från Europa, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på svenska WWF.

Samarbetet drog igång långt före transporten. För två år sedan var representanter från Ryssland på besök på Eriksberg för att diskutera möjligheterna om att flytta ett större antal visenter från Skandinavien.

De byråkratiska hindren har varit många och besvärliga att överkomma.

– Det känns bra att vi nu har kommit igång med detta, det har tagit lång tid att komma igenom all byråkrati. Vi har även noga undersökt den ryska anläggningens målsättning eftersom vi vill försäkra oss om att visenterna får det bra i sitt nya hemland, säger Per-Arne Olsson.

Han säger att transporten gått bra och att visenterna nu har kommit fram till sitt nya hem i Oksky state Nature Biosphere Reserve, cirka 28 mil sydöst om Moskva.

Men självklart gick det inte helt som planerat. Per-Arne Olsson fick göra en expressutryckning för att skriva på några handlingar.

– Det blev problem med djurens papper så det var ganska jobbigt med all byråkrati innan de kunde komma in i Ryssland. Men nu är de på plats och kommer att utgöra ett stort och viktigt tillskott till parkens befintliga visenter.

Johan HultgrenSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons