Blodig epok i Karlshamns historia

Karlshamn Artikeln publicerades
Foto: Marcus Bernhardsson

Lokalhistoriker Marcus Bernhardsson presenterar nya uppgifter rörande Blekinges roll under det turbulenta 1600-talet.

”När Østdanmark blev Sydsverige - snapphanar, stormaktstid och Blekinge”, det är titeln på det föredrag som lokalhistoriker Marcus Bernhardsson från Sölvesborg bjuder på i Lokstallarna på onsdag.

– Det var ju inbördeskrig i Blekinge för 350 år sedan. På pappret efter freden i Roskilde tillhörde Blekinge Sverige men folket tyckte något annat, säger Marcus Bernhardsson.

Marcus Bernhardsson.
Foto: Gunnel Persson
Marcus Bernhardsson.

Här kommer han att avslöja nya uppgifter rörande Blekinges roll i det turbulenta 1600-talet, som utgör en av de mest dramatiska episoderna i svensk historia, då etnisk rensning och inbördeskrig var vardag i Blekinge.

– Danmark uppmanade folket att göra motstånd. De betalade vintertid friskyttar för att sabotera vägar, de kidnappade präster, det var kaos. Och mitt under inbördeskriget valde kung Karl X Gustav att anlägga staden Karlshamn för att få bukt med oroligheterna.

Föreläsningen sker på onsdag klockan 19.00 i Lokstallarna.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.