Bloggande sommarjobbare ska locka fler till industrin

Mörrum Artikeln publicerades
Foto:Claes Jonasson

Tungt och smutsigt. Eller ett varierande jobb med trevliga arbetskamrater.

– Klart att jag var lite orolig när jag kom hit, säger Josefin Bengtsson som bloggar om hur det är att arbeta i industrin.

Contura Steel som bland annat tillverkar rostfria diskbänkar och utekök står inför ett generationsskifte.

Men liksom många andra industriföretag har Contura Steel som fram till i september i fjol var en del av Ifö Sanitär svårt att locka ungdomar.

– De tror att det är ett tungt och smutsigt jobb i en bullrig miljö. Men idag handlar jobben i industrin om allt från att programmera robotar och hålla kontakten med människor över hela världen, säger Contura Steels vd Patrik Jarlhage.

För att ge framtida anställda en sann bild av hur det är att arbeta i industrin gav han därför tre sommarjobbare i uppdrag att blogga om sitt arbete på Contura Steel.

Och nu skriver de om allt från monteringsarbete och fikaraster till hur det är att vara ensam kvinna på en arbetsplats.

– Klart att jag var lite orolig när jag kom hit. Jag tänkte att jag skulle få andra lättare arbetsuppgifter bara för att jag är kvinna. Men så har det inte varit, säger Josefin Bengtsson.

Att hitta arbetskläder i rätt storlek var dock ett problem.

– Vi fick åka till många affärer innan vi hittade rätt, säger Josefin Bengtsson.

Tillsammans med Alexander Sund och Simon Sonesson har hon snart spenderat en månad i Contura Steels lokaler på Ifö Sanitärs område i Mörrum.

Och åsikterna om jobbet går isär bland de tre sommarjobbarna även om alla gärna kommer tillbaka till företaget.

– Man arbetar med kroppen och känner att man gör nytta. Jag trivs riktigt bra med både arbetsuppgifter och kolleger och skulle gärna börja jobba här efter studenten, säger Alexander Sund.

– Det är ett bra första jobb men också ganska enformigt. När jag har gått ut skolan vill jag arbeta som elektriker, säger Simon Sonesson.

Contura Steel har 20 anställda. 15 av dem arbetar i produktionen. De flesta produkter som företaget tillverkar säljs under varumärket Ifö Sanitär.

Fotnot: Läs om hur det är att arbeta i industrin på http://conturasteel.se/category/sommarblogg