De blir nya ägare till Tjärö

KARLSHAMN Artikeln publicerades

Nu är Tjärö sålt. Köpare blev Örjan Johansson och Kjell Grubin.

– Tjärö är helt fantastiskt och vår målsättning är att investera långsiktigt och hållbart för att bygga upp verksamheten, säger de nya ägarna.

Efter att Anders och Madeleine Althins drömmar om en framgångssaga på Tjärö inte gick i lås står det nu klart att Örjan Johansson och Kjell Grubin tar över.

Althin och Tjäröbolaget, som även driver Guö, tror att de nya ägarna kommer att lyckas få lönsamhet i verksamheten. I ett pressmeddelande uttrycker de lättnad över att ha fått till en lösning för öns framtid.

–  Köparna har kompetens, lokalkännedom och den finansiella styrka som är en förutsättning för ett framgångsrikt Tjärö, säger de.

Köparna, Örjan och Kjell, har båda förankring i Blekinge. Kjell har stor erfarenhet inom restaurangbranschen med verksamheter såväl i Sverige, USA och Danmark och är bland annat ordförande i turismorganisationen Visita Södra.

Sandra Löfgren är dotter till Örjan Johnsson och kommer vara med och driva ön som platschef. Redan nästa sommar planerar de att vara igång - och det saknas inte ambitioner.

– Vi vill att Tjärö ska vara till för alla, vi ska ta emot bröllop, konferenser och öppna upp för olika aktiviteter. Jag har jobbat här tidigare och vet vilken potential det finns, säger hon till Sydöstran.

Bland annat kan hon tänka sig en framtid med en seglarskola som utgår från ön, och hon hoppas även att det populära Sweden social webcamp ska återvända till Tjärö. Några problem att hitta besökare ser inte det nya ägarparet.

– I dag saknas det anläggningar som Tjärö i Blekinge. Flera har stängt ner eller används för annat än turism, säger Sandra Löfgren.

Hon berättar att affären varit på gång under en längre tid, men att pappren skrevs på först under torsdagen. Hur mycket de betalade för anläggningen kan hon inte avslöja, men Tjärö har tidigare legat ute till försäljning med ett pris på 28 miljoner kronor.

Örjan Johansson och Kjell Grubin kommer även ta över driften av båten som går mellan fastlandet och ön.

Sandra Löfgren säger att affären blir en nystart för anläggningen.

Mycket fokus kommer att ligga på att ha en personal som trivs.

–  Det går hand i hand, har vi en personal som mår bra får vi glada besökare som talar gott om anläggningen.

På måndag kommer Örjan Johansson och Kjell Grubin till Tjärö för att ta över nycklarna.