De kastar ljus över utvandrarna

Karlshamn Artikeln publicerades
Örjan Nilsson, Lars Jerrhag och Göte Karlsson ser fram emot att låta Karl-Oskar och Kristina bada i ljus.
Foto:Gunnel Persson
Örjan Nilsson, Lars Jerrhag och Göte Karlsson ser fram emot att låta Karl-Oskar och Kristina bada i ljus.

Efter en enveten kamp har Lars Jerrhag lyckats. Nu ska Karl-Oskar och Kristina belysas nattetid - tack vare ett lokalt elföretag.

Lars Jerrhag har jobbat för att få till belysning av det uppskattade konstverket sedan 2012, då han lämnade in sitt första medborgarförslag på ämnet. Nyligen återupplivade han frågan och förslaget vann fritidsnämndens gillande, men föll ändå då det inte fanns något ekonomiskt utrymme för hans förslag.

– Så har det varit varje gång, nämnderna har gillat förslaget men det har inte funnits ekonomi för det, konstaterar Lars Jerrhag.

Istället för att invänta bättre ekonomiska tider bestämde sig Jerrhag för att använda sina kontakter för att hitta en alternativ lösning. Ganska snart visade det sig att lokala elfirman Elcom var intresserade av att hjälpa till, mot en mindre motprestation i form av någon slags plakett i anslutning till konstverket.

–  Beslutet var lätt att ta. Karl-Oskar och Kristina är en symbol för Karlshamn och det är kul att kunna vara med och göra det synligt även när det blir mörkt, säger Göte Karlsson, marknadskoordinator på Elcom.

Kommunstyrelsen godkände förslaget och nu har Elcom haft ett första möte med kommundirektören och stadsarkitekten för att få till ett förslag till hur belysningen kan se ut. I nästa vecka ska en provbelysning göras och om allt går som på räls kan arbetet vara avslutat i april.

– Vi kommer att ta fram belysning i samarbete med stadsarkitekten och en konstnär, det blir inte vi som ensamma bestämmer hur det ska se ut, säger Örjan Nilsson, vd på Elcom.

Företaget har varit med och installerat dekorativ belysning av flera kända platser i Karlshamn, bland annat Karl Gustafs kyrka och Janne Martinssons konstverk utanför Citygallerian. Belysningsarmaturen vid Utvandrarmonumentet ska monteras i stenbumlingar.

–  Då kommer det upp lite och skyddas mot skadegörelse, säger Örjan Nilsson.

Lars Jerrhag är nöjd över att ha kunnat bidra till att göra Karlshamn lite vackrare och hans arbete har gillats av många.

–– När jag berättade om det här på Facebook blev det över 800 gillamarkeringar. Monumentet är välkänt så många bryr sig, säger han.

Fakta

Utvandrarna

Utvandrarmonumentet Karl-Oskar och Kristina av Axel Olsson är ett minnesmärke över utvandringen till USA.

Statyn invigdes år 1959.

Sju industrier var med och finansierade verket och de finns ingraverade på en plakett vid sockeln.

Lars Jerrhag lämnade in sitt första medborgarförslag för att få statyn belyst år 2012.

Kommunen har riktlinjer för sponsring av kommunal verksamhet. Förslaget till belysning bedöms falla in inom detta regelverk.

Visa mer...