De lagar mat i tv inför hela svenska folket

Karlshamn Artikeln publicerades

Kan fläskfilé med rotfruktsgratäng vara en vinnande rätt?

Det hoppas i alla fall Ann Jonasson på. Hon är en av fyra Karlshamnsbor som får visa upp sina mattalanger i det populära tv-programmet ”Halv åtta hos mig”.

Utanför Ann Jonassons hus i Åryd brinner marschaller och på verandan står några ur tv-teamet och tar en rökpaus. Förrätten, en kräftsoppa, är precis uppäten och snart ska de filma när Ann lägger sista handen vid varmrätten.

Fläskfilén tillagas i ugnen och de övriga tre deltagarna kommenderas upp i ett rum på ovanvåningen för att inte vara i vägen. De tar tillfället i akt att lära känna varandra lite bättre, för alldeles nyligen hade de ingen aning om vilka andra som skulle vara med i programmet.
– Det har varit så himla mycket hemlighetsmakeri, säger Thine Bech, som fick gå ner i källaren och gömma sig i pannrummet så att inte de andra skulle se henne när de kom.

Men bara under förrätten har de hunnit bli kompisar med varandra och de pratar om allt mellan himmel och jord i väntan på nästa tagning.
– Det är intressant hur de har plockat ut människor. Det är en väldigt mysig grupp, säger Rolf Pärlhem som tycker det är kul att träffa andra matintresserade.

Någon har hört att det var över 1 000 sökande till de fyra platserna.
– Mina barn har alltid sagt att där skulle du ha varit med. När jag såg att de skulle hit sa jag på skämt att jag skulle anmäla mig. Jag kastade iväg ett mejl och så blev det så här, säger Mikael Böös.

De har alla blivit intervjuade och provfilmade i hemmet, men för Rolf var allt en extra stor överraskning eftersom han inte ens sökte till programmet utan blev uppringd av produktionsbolaget.
– Jag är ordförande i Flottans män och vi har haft ett matprogram i radion. Jag antar att det var därifrån de fick tipset om mig, säger han.

Det är första gången de är med i ett tv-program men de störs inte direkt av att ha kamerorna i ansiktet när de äter.
– Det som är lite jobbigt är när man får gå tillbaka och göra samma saker igen när de gör omtagningar, säger Thine Bech.

På undervåningen får man akta sig så att man inte snubblar över en stor kameraväska eller någon sladd till en strålkastare. Sex man är på plats på kvällen för att filma middagen och på dagtid följer ett annat team med till affären och filmar alla förberedelserna.
Under måltiden får deltagarna prata om vad de vill men blir då och då lite regisserade.
– Thine, du kan väl fråga något om gratängen, säger redaktören och så får vi veta att Ann har kokat grönsakerna innan hon gratinerade dem i ugnen.

När Ann Jonasson har dukat av efter varmrätten känner hon sig nöjd med middagen än så länge. Hon berättar att hon tänkte göra hjortfilé först men valde bort det eftersom hon aldrig har lagat det.
– Jag kör med viltkryddad fläskfilé i stället. Till efterrätt blir det hemmagjord glass med tjinuskisås och iskalla vinbär.
Hennes matintresse är stort och hon missar aldrig ett avsnitt av ”Halv åtta hos mig”.
– Det är heligt för mig, jag ska bara se det. Matlagning är min hobby och att få göra det så här är en stor bonus. Det är once in a lifetime liksom, säger hon.
Det är bara hennes man och närmaste kompis på jobbet som har vetat om att hon är en av deltagarna från Karlshamn.
– När vi var i affären och handlade i dag träffade jag såklart hur många känningar som helst. Men jag är så gammal nu att det spelar ingen roll om jag gör bort mig, haha.
Helge Skoog är väl den person som allra mest förknippas med programmet då det är han som kommer med alla roliga kommentarer. Han är inte med vid inspelningarna men deltagarna hoppas ändå att han ska överraska dem. De har hört att han gör det ibland.
– Han har ju anknytning till Karlshamn så det vore kitschigt om han dök upp, säger Thine Bech.
Vem som vinner matlagningstävlingen och 15 000 kronor får vi veta först när programmet sänds senare i år. Något datum är inte bestämt ännu. Men för de nyblivna vännerna är det inte slut med allt bara för att tv-teamet åker tillbaka till Stockholm. Det är inte omöjligt att det blir en fortsättning med fler middagsbjudningar.
– Vi kanske kan samlas kring maten och dela recept, föreslår Rolf och det tycker de andra låter som en bra idé.
johanna.spogardh@sydostran.se
0454-32 59 03