Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

De vill få elever att våga bryta normerna

Det kan vara svårt att välja inriktning på gymnasiet när det finns förväntningar och normer från föräldrar, kompisar och samhället i stort. I Karlshamn har en grupp ungdomar haft som sommarjobb att hjälpa ungdomar att våga göra normbrytande val.
Karlshamn • Publicerad 6 juli 2018
Berfin Gulec, Hanan Saed, Sokeina Abbas, Mohad Alomairi, Mojeb Hakimy, Misha Avetisyan, Navid Ahmadi och Tobias Jeppsson hoppas genom sitt arbete kunna peppa högstadieelever till att våga göra självständiga gymnasieval.
Berfin Gulec, Hanan Saed, Sokeina Abbas, Mohad Alomairi, Mojeb Hakimy, Misha Avetisyan, Navid Ahmadi och Tobias Jeppsson hoppas genom sitt arbete kunna peppa högstadieelever till att våga göra självständiga gymnasieval.Foto: Henrik Brandberg

Inom ramen för det regionala projektet Förändra normer! har åtta ungdomar från Karlshamn under sommaren jobbat med att skapa ett koncept som ska hjälpa högstadieeleverna att stå emot normer och göra självständiga gymnasieval.

– Vi marknadsför oss via Instagram och Youtube, berättar Berfin Gulec.

Annons

Arbetet har mynnat ut i en film, en slags talkshow, som ska visas för kommunens elever i årskurs åtta och nio till hösten. Tanken är att informera och peppa de blivande gymnasieeleverna att våga välja det de själva vill.

De inblandade konstaterar att det är en hel del tryck och förväntningar från olika håll inför valet och att det kan finnas en rädsla för vad som händer om man bryter mot det.

– Man tror att man blir mobbad och nedtryckt, men så är det inte, menar Misha Avetisyan.

I filmen lyfts bland annat inspirerande exempel fram. Där finns intervjuer med en kille som har en frisörsalong, en kille som jobbar på ett äldreboende och en tjej som arbetar på en pizzeria. Berfin Gulec, som gjort intervjuerna, konstaterar att det finns en gemensam förklaring till att gjort val som går emot gamla könsmönster.

– De jobbar med något de vill och brinner för.

Förhoppningen är att sätta igång tankarna inför gymnasievalet i god tid. Feriearbetarnas egna erfarenheter inför valet är att de skulle velat börja tänka igenom det hela betydligt tidigare.

– Informationen om programmen kommer bara någon månad innan valet, så det blir ganska stressigt, säger Tobias Jeppsson.

De inblandade tror att de har goda möjligheter att nå ut med sitt budskap och menar att det är en fördel att det kommer från andra ungdomar och inte från vuxenvärlden.

Erfarenheterna från feriearbetet är positiva bland deltagarna.

– Det är roligt att träffa nya människor att samarbeta med och att lära sig hur andra tänker, säger Sokeina Abbas.

Henrik BrandbergSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons