”Den satsningen måste göras”

Mörrum Artikeln publicerades
Tobias Folkesson (S)
Foto: Gunnel Persson
Tobias Folkesson (S)

Trycket på förskoleplatser har ökat och behovet av en ny F-6 skola i Mörrum är stort.

Skolbudget minskar med flera miljoner inför 2019.

– Den satsningen måste göras, hur den kommer att se ut är dock mer osäkert, säger Tobias Folkesson, avgående ordförande i BUS-nämnden.

Visioner om att i samband med byggandet av en ny skola inrymma ett lokalt bibliotek och en fullskalig idrottshall kan få stryka på foten.

Hur menar du?

– Det hade varit jättepositivt men de pluseffekter och inte vårt huvudsakliga mål, säger Tobias Folkesson.

Kan inte investeringen skjutas på framtiden i och med det tuffa ekonomiska läget?

– Nuvarande skola kräver stora underhållsbehov de närmsta två, tre åren. Det skulle bli alldeles för dyrt att renovera den, säger Patrik Håkansson, förvaltningschef och fortsätter:

– Vi hoppas på att projektet kan ta fart i slutet av 2019 eller i början på 2020. Ny skola innebär också att vi kan stänga ner Hästarydsskolan och Bolsgården som är ineffektiva.

Barnantalet i förskolorna ser man också fortsatt växa.

– Mörrum är också i behov av en förskola, men där är vi inte lika långt framme, säger Tobias Folkesson.

2007 gick 83 procent av kommunens barn, ett till fem år i förskola. Den siffran har ökat till 89 procent.

Barn i åldrarna 1-5 år har ökat med 206 stycken jämfört med 2007 men antalet barn i förskola har ökat med 276, alltså fler än vad som fötts.

– Fler föräldrar är i arbete eller studerar i dag, därför har behovet av antal platser ökat ytterligare, säger Patrik Håkansson och fortsätter:

– Vi startade upp förskolan Rosendal med två avdelningar i gamla Lindemohemmet. Hade vi inte gjort det hade vi varit i ett prekärt läge. Det finns möjlighet till att öppna upp ytterligare en avdelning här, säger Patrik Håkansson.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.