Efter höstens knarkdom – Ola Lindholm är tillbaka

Karlshamn Artikeln publicerades

Nästa vecka är det Europaveckan och en hel del evenemang i Karlshamn. Som föreläsare och moderator är Ola Lindholm en av de inbjudna. Det blir det första offentliga framträdandet han gör efter att han hamnade i blåsväder och fälldes för narkotikabrott.
– Jag mår bra nu, säger Ola Lindholm.

Det var 18 år sedan Ola Lindholm flyttade från Karlshamn och han säger att han bara besöker hemstaden med ojämna mellanrum. Men när Karlshamns kommun frågade honom om han ville delta i Europaveckan tackade han ja. Han är ju trots allt ambassadör för kommunen och så får han chansen att komma hem och hälsa på familjen.
– Mitt uppdrag under Europaveckan är att hålla ett föredrag på Väggaskolan om integration i media. Jag ska prata om min erfarenhet från tidningar och tv. Och så ska jag vara moderator för ett samtal på Lokstallarna, säger han.

I det samtalet kommer bland andra Gudrun Schyman att delta men Olas roll är mest att få de andra att prata och se till så att samtalet flyter utan att själv komma med åsikter.
– Men ibland har jag lite svårt att inte tycka till om saker så det kanske blir lite så ändå.

Ämnet integration är något som han har fått tänka på flera gånger under sitt yrkesliv inom mediebranschen.
– När jag var chefredaktör för Kamratposten jobbade jag med mycket sådana frågor publicistiskt. Det är någon som måste genomsyra diskussionen i vissa sammanhang.
Hur är det annars att vara ambassadör för Karlshamn?
– Det är inte så betungande. Min roll är att tala gott om Karlshamn när jag har chansen och det gör jag så gott jag kan. Det är roligt att få en sådan fin titel.

Beviset på att han är ambassadör hänger på hans kontorsvägg så att han ständigt påminns om sitt uppdrag. Ett annat uppdrag han hade för Karlshamns del var när han var programledare för Lilla song contest på Östersjöfestivalen. Det är ett uppdrag som han skulle kunna tänka sig att ha igen.
– Det är möjligt, men då måste jag få frågan först, säger han.
Ola Lindholm har haft en jobbig tid sedan han greps i april förra året vid Råsunda i Solna misstänkt för knarkbrott. Han nekade men fälldes då det konstaterats att han haft rester av kokain i kroppen. Straffet blev dagsböter.
Känns det som att det lugnat sig för dig nu?
– Nu mår jag jättebra.
Vad jobbar du med nu?
– Jag sitter och hittar på tv-program. Och så har jag massor med andra projekt på gång som jag inte kan berätta om. Det får bli glada överraskningar.
Saknar du att vara framför kameran i stället för bakom?
– Nej, jag har aldrig längtat efter det egentligen. Visst är det roligt, men de senaste sex åren har jag jobbat som chefredaktör och det är i allra högsta grad bakom. Jag har aldrig haft någon drivkraft att vara känd, säger han.

Vill man lyssna på Ola Lindholm när han är moderator för samtalet om integration så kan man göra det på torsdag kväll på Lokstallarna. Förutom Gudrun Schyman deltar också Jan-Evert Nilsson, professor på BTH, och Behrang Mehri som är bland annat programledare och musiker.