Efter skadegörelsen – här är lösningen!

Karlshamn Artikeln publicerades
Rachid Merzi ska hålla i breakdancen i projektet ”You got to move it”.
Foto: Gunnel Persson
Rachid Merzi ska hålla i breakdancen i projektet ”You got to move it”.

En unik satsning ska få bukt med skadegörelsen i Karlshamn – nu erbjuds ungdomarna kurser i bland annat hiphop, breakdance och DJ.

– Genom detta får unga chansen att skapa ett nätverk med nya kontakter, säger Rachid Merzi som ska hålla i breakdancen.

Benny Jonasson på Studieförbundet Vuxenskolan kläckte idén tillsammans med kommunens integrationsstrateg Ingmar Holgersson och Cecilia Clang hos Karlshamnsbostäder.

Under fredagsförmiddagen presenterade man sitt projekt när man vill bjuda in ungdomar från 12 år och uppåt till ”You got to move it” via drop-in kvällar på The Tube, danshuset i den gamla panncentralen som invigdes 2013.

– Vi gör en unik ungdomssatsning. Vi erbjuder kurs i hiphop, breakdance, dancehall och DJ/musikproduktion, säger Benny Jonasson, SV, Studieförbundet vuxenskolan.

Till vänster; Benny Jonasson, Studieförbundet Vuxenskolan och Karlshamns kommuns integrationsstrateg Ingmar Holgersson under fredagens pressträff.
Foto: Gunnel Persson
Till vänster; Benny Jonasson, Studieförbundet Vuxenskolan och Karlshamns kommuns integrationsstrateg Ingmar Holgersson under fredagens pressträff.

Varför?

– Vi har haft en del problem med nedskräpning, klotter och skadegörelse. Vi vill få bort ungdomarna från gatorna. Gatulivet för mycket med sig, det är lätt att där hamna fel och syssla med fel saker, säger Ingmar Holgersson, integrationsstrateg och fortsätter:

– Det är mycket energi som ska ut ur kroppen. Här är får man chans till god energi, att ge sitt uttryck i något som man brinner för. Bli sedd bli hörd.

Rachid Merzi är en av kursledarna och han ser något stort i projektet;

– Jag växte upp med breakdance och fotboll, det var min första kärlek. Min dröm har alltid varit att få utveckla individer och grupper, nu slår drömmen in.

– Ungdomarna kommer att känna sig häftiga och få självförtroende och bli som ett gäng. Gänget som blir som ens familj, säger Rachid.

Rachid Merzi visar upp lite moves...
Foto: Gunnel Persson
Rachid Merzi visar upp lite moves...

Inbjudningar har skickats ut till alla skolor med barn från årskurs sex till gymnasieelever och ett personlig besök har gjorts på Väggaskolan för att pitcha drop-in kvällen och syftet med ”You got to move it”. Det blev väl mottaget.

– Drygt 100 elever var på plats och uttryckte att de gärna skulle vilja delta, säger Benny Jonasson.

Vad erbjuder ni?

– Nybörjarkurser med professionella instruktörer, träningstider med vuxna på plats och öppna grupper för deltagare med erfarenhet. Här är grundtanken att dansarna ska dela med sig av sina kunskaper och lära sig av varandra, säger Benny Jonasson.

Kommer det att kosta något?

– Den öppna gruppen kommer att vara gratis medan vi måste ta ut en terminsavgift för de andra grupperna. Avgiften ska subventioneras så långt vi kan, säger Benny Jonasson.

Vad hoppas ni på?

– Att många kommer att delta och att detta blir en permanent verksamhet, säger Benny Jonasson.

– Att erbjuda ungdomarna något som de brinner för, säger Ingmar Holgersson.

Framtiden?

– Att utöka utbudet med fler dansstilar och andra kreativa uttryck som exempelvis graffiti och att kunna erbjuda kurser på fler ställen i kommunen. Kabo ska hjälpa till med lokaler, säger Benny Jonasson.

På måndag mellan klockan 18.00 och 20.00 sker den första workshopen på The Tube då alla stilar är representerade.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.