Efterlyser byxval för rullstolsburna

Karlshamn Artikeln publicerades
Mikaela Lastre och Kristoffer Fredriksson tycker att modefrågan för personer i rullstol förtjänar ett större utrymme i debatten.
Foto:Gunnel Persson
Mikaela Lastre och Kristoffer Fredriksson tycker att modefrågan för personer i rullstol förtjänar ett större utrymme i debatten.

Vad vi har på oss kan på många sätt spegla vår personlighet. Nu efterlyser Mörrumsparet Mikaela och Kristoffer mer klädval för de som sitter i rullstol.

Alla vill ha möjligheten att se fin ut, oavsett om man kan gå eller inte. Det säger Mikaela Lastre från Mörrum som driver bloggen Wheelwear.se.

– Jag skriver om kläder som passar för de som sitter i rullstol. Det är speciella krav för att kläderna ska sitta bra och tyvärr finns det inte mycket som är anpassat speciellt för rullstolsburna, säger hon.

Till vardags jobbar hon som undersköterska och sedan ett par år tillbaka bor hon tillsammans med sambon Kristoffer Fredriksson. Han jobbar på Lärcenter på Östra piren och är född med en sjukdom som gör att han är beroende av rullstol. Mikaela såg aldrig handikappet som ett hinder.

– Jag älskar personen, det är det enda som betyder något, säger hon.

Sambons situation skapade dock ett intresse för hur vardagen ser ut för personer i rullstol. Något Mikaela noterade var hur svårt det kan vara att hitta snygga kläder. Framförallt byxor kan vara ett problem.

– Byxorna hasar gärna ner, det krävs en högre midja för att de ska sitta snyggt. Det kan även vara svårt att få på kläder som inte är anpassade, säger hon.

Kristoffer håller med.

– Det är framför allt när man ska ta sig från en plats till en annan som de kan börja trilla av. Man vill ju inte råka visa hela paketet, säger han.

Förra våren startade Mikaela sin blogg med ambitionen om att hitta mode som passar de med handikapp. I snitt skriver hon två inlägg per vecka och i dagsläget är det ungefär 300 läsare om dagen.

– Det gick lite trögt i början, men nu har jag läsare från hela landet och från andra länder, till exempel Kanada, USA, Ryssland och Mellanöstern, säger Mikaela Lastre.

Hennes förhoppning är att landets klädbutiker ska inse att det kan vara en bra affärsidé att saluföra kläder som är sydda med extra hänsyn till de som sitter i rullstol. Specialanpassade kläder finns, främst på nätet. Men i de vanliga butikerna är de ovanliga.

– De flesta butiker jag har varit i kontakt med anser att deras kläder redan funkar bra. Jag håller inte riktigt med, säger Mikaela.

Framförallt handlar det om att inkludera och vara en del av samhället. Mikaela och Kristoffer säger att klädfrågan är en liten del av ett större arbete.

– Jag kan tycka att det här är lika viktigt att jobba med som att göra gator anpassade för rullstol. Man vill ju vara en del av samhället, som alla andra. Förhoppningsvis kan det tändas ett ljus hos någon tillverkare som vill börja ta fram lite prisvärda klädalternativ för oss, säger Kristoffer Fredriksson.

Under februari månad har Mikaela även börjat tillverka smycken för att samla in pengar till forskningen mot nervsjukdomar. Häromdagen satte hon in 350 kronor till Neuroförbundet.

– Jag har hittat en insamling där pengarna går direkt till forskningen. Nu hoppas jag att fler vill köpa smyckena, säger Mikaela.