Fårtestikel kan ge tung titel: ”Kul se om de vågar”

Karlshamn Artikeln publicerades
Ett mufflonfår...
Foto: Eriksberg
Ett mufflonfår...

En mufflontestikel kan spela huvudrollen när ”Årets viltkock” ska utses om några veckor på Eriksberg.

– Det kan vara kul att se om de vågar, säger Björn Palm, kökschef på Eriksberg Hotel & Nature Reserve.

Det blir kockarna Emil Lindfors från Bryggargatan i Skellefteå och Emil Hedlbom från Buustamon i Åre som slåss om den åtråvärda titeln den 2 februari på Eriksberg.

Och en testikel kan bli tungan på vågen...

– Det är valfritt om de vill använda testikeln, men det kan vara kul att se om de vågar, säger Björn Palm, kökschef på Eriksberg

Tävlingen består av två delar, först ett eget recept på vildsvinskött, inför den kräsna ögonen - och gommarna – på Gert Klötzke från Viltmatakademin och K-C Wallberg från Eriksberg.

Sedan väntar nästa utmaning; att göra en varmrätt ur en varukorg som förutom fyra mufflontestiklar även innehåller innanlår från dovvilt plus lite annat smått och gott.

− Även utomstående gäster har möjlighet att ta del av finalen här på plats. Gästerna delas upp i två ”lag” och får äta en av kockarnas rätter, berättar Björn Palm.

Vem som sedan blir ”Årets viltkock 2019” avslöjas senare under lördagskvällen den 2 februari – i en tävling som gjorde nationell comeback förra året i ett samarbete mellan Sveriges Viltmatakademi och Eriksberg.

Man delar även ut priset ”Årets Vilmatrestaurang” och i ett försök att lyfta och uppmärksamma restauranger och krögare som satsar på svenskt viltkött.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.