Förening agerar mot våld i nära relationer

Karlshamn Artikeln publicerades
Foto: Anders Wiklund/TT

Bostadsrättsföreningen Karlshamnshus 11 har som första förening i länet antagit en policy om Huskurage. Tanken är att skapa en ökad medvetenhet om våld i nära relationer och få grannar att våga agera.

Det var vid årsmötet som föreningen beslutade att införa den nya policyn.

Filip Andersson, tidigare boende i föreningen som arbetet med införandet av Huskurage, berättar att det i grunden handlar om ganska enkla saker.

– Det handlar om civilkurage.

– Många är benägna att ringa när grannen har fest och spelar hög musik, men är det mer känsliga saker är det en annan sak.

Filip Andersson konstaterar att det i grunden handlar om civilkurage.
Foto: Privat
Filip Andersson konstaterar att det i grunden handlar om civilkurage.

Filip Andersson menar att man genom att fästa fokus på fenomenet skapar en medvetenhet om att det är okej att kliva över den mentala gränsen och ringa på grannens dörr.

Filip Andersson berättar att han i arbetet med Huskurage haft kontakt med Jonna Welander på Karlshamns kommun, som arbetar med inriktning på våld i nära relationer. Hon har hjälpt till med kunskap och information vid implementerandet av huskurage och gett konkreta insikter med exempel från verkligheten.

– Hon berättade bland annat om ett fall där en kvinna med tre barn misshandlats i en lägenhet. Det som var mest ledsamt var att ingen granne gjorde något.

Filip Andersson konstaterar att det inte alltid behöver röra sig om fysiskt våld, utan att det också kan handla om psykisk misshandel. Samtidigt som man från föreningens sida gärna ser att de boende vågar ingripa är man noga med att man inte ska utsätta sig själv för fara.

– Vi vill inte att folk ska leka poliser. Det bästa är att ringa till polisen om man är orolig, säger Filip Andersson.

Att det är angeläget att på något sätt ingripa blir tydligt när man tar en titt på statistiken. Siffror som tagits fram av Rädda barnen och Huskurage visar att mer än 20 personer årligen dödas av våld i nära relation i Sverige.

Varje dag kommer det in 50 anmälningar om våld i nära relation. Vart tionde barn i Sverige lever i ett hem där våld förekommer. Totalt handlar det om minst 200 000 barn.

 

Fakta

Policy för de boende

Våga knacka på och hör efter om allt är som det ska.

Vid behov ta hjälp av en annan granne.

Kontakta alltid polisen vid hotfulla eller akuta situationer.

Vid oro för att barn utsätts för våld eller brist i omsorg, kontakta socialtjänst och gör en orosanmälan.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.