Poliser om ledningens uttalanden: "Ett hån"

KARLSHAMN Artikeln publicerades
Foto:Johan Nilsson/TT

Personalen inom polisens utryckningsverksamhet reagerar starkt på ledningens uttalanden.

Polisfacket har tidigare vittnat om att personalen upplever att man inte klarar uppdraget för ingripandeverksamheten. Från ledningens sida har man gjort klart att man inte delar den synen. Att en bil med två poliser täcker fyra kommuner vid lägsta bemanning är inte en korrekt beskrivning, enligt ledningen. Från chefshåll pekar man på att det finns sex bilar när man räknar in lokalpolisområdena Kristianstad, Ljungby, Hässleholm och Eslöv.

– Jag blir provocerad av de uttalandena. Det är inte någon minimibemanning. Under vardagar är det två poliser som täcker fyra kommuner dygnet runt och händer något kan hjälpen vara 12 mil bort, säger en av de anställda som konstaterar att patrullerna också har fullt upp med utryckningar i sina respektive områden.

Uppgifter från de anställda ger en bild av ett tufft arbetsklimat. Utlåningen av nio poliser till Malmö har gjort att det är svårt att få ihop bemanningen.

– Folk vänder ut och in på sig för att få ihop schemat och det är ett kraftigt övertidsuttag.

Att ledningen inte delar synen på arbetssituationen upplevs provocerande för de anställda.

– Det blir som ett hån.

Nyligen meddelade en av gruppcheferna att denne avsäger sig sitt arbetsmiljöansvar, vilket tolkas som en reaktion på den rådande situationen.

Samtidigt har de anställda förståelse för att en resursförstärkning inte är gjord i en handvändning eftersom nyutbildade poliser inte växer på träd.

– Det tar lång tid att bli fler. Den verkligheten kan vi inte slåss mot.

Bakgrunden till den starka reaktionen är istället att man upplever att ledningen inte visar någon insikt och förståelse för hur vardagen ser ut för de som arbetar i ingripandeverksamheten.

– Jag förstår inte varför man ska skönmåla verkligheten.