Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fortsatta åtgärder för ett tryggare centrum

Karlshamn är en trygg kommun att bo i. Det konstaterar polisen. I den mån invånarna känner sig otrygga är det främst i centrum. Därför utlovas fortsatta insatser både från kommunen och polisen.
Karlshamn • Publicerad 10 december 2018
Anders Knutsson och Per-Ola Mattsson är överens om att fortsätta med trygghetsskapande åtgärder.
Anders Knutsson och Per-Ola Mattsson är överens om att fortsätta med trygghetsskapande åtgärder.Foto: Henrik Brandberg

Varje år sätter sig kommunen och den lokala polismyndigheten ner och skriver under en avsiktsförklaring. Det nya medborgarlöftet undertecknades under måndagen av kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S) och Anders Knutsson, chef för lokalpolisområde Karlshamn.

Till grund för polisens löften till medborgarna ligger den årliga trygghetsmätning som görs i olika kommundelar. I varje område tillfrågas 300 personer om hur pass trygga de känner sig.

Annons

Kommunpolisen Kicki Dyrvold konstaterar det skett en förbättring, men att bilden i ett avseende är densamma som vid förra årets mätning.

– Här i centrum är man inte trygg.

Det invånarna reagerar på mest i de centrala delarna av Karlshamn är att bilar kör för fort och att trafikregler inte respekteras. Nedskräpning och känsla av otrygghet när man är ute ensam på kvällen sticker också ut i undersökningen.

– Oftast är det de som inte borde vara oroliga som är det, konstaterar Anders Knutsson.

Kicki Dyrvold håller med och förklarar att det ofta är äldre kvinnor som känner sig otrygga, exempelvis när de ska gå och handla. Därför har man på förslag att tidigarelägga nattvandringarna.

Trafikkontroller och fotpatrullering är något av det polisen siktar in sig på. Polisens resurser har varit ansträngda av att man hjälper till med gränsbevakningen i Malmö, men Anders Knutsson säger att läget nu ser bättre ut.

– Det ser bättre ut och vi har mer timmar att tillgå. Det handlar också om hur man använder de resurser man har.

När det gäller kommunens del av medborgarlöftet känns även där en hel del igen från förra året. Det handlar bland annat om att jobba med nedskräpningen och få till fysiska åtgärder i miljöer som upplevs som otrygga.

– Vi har gjort två trygghetsvandringar. Det handlar om att identifiera otrygga platser och bland annat jobba med belysningsfrågor och ta ner buskage, säger Anna Sunnetoft som är trygghetssamordnare på Karlshamns kommun.

– När det gäller nedskräpningen kommer mycket från kroglivet. Vi har pratat om att ta fram större sopkärl. Det blir snabbt fullt om man trycker ner en pizzakartong i ett vanligt kärl.

Annons

Anna Sunnetoft nämner också klotter som en del av nedskräpningen. Hon menar att det är viktigt att få till en snabb sanering för att det inte ska eskalera och bli en otrygg plats.

Trots att det uttrycks en viss känsla av otrygghet i polisens mätning menar polischefen Anders Knutsson att det är förhållandevis lite i förhållande till många andra orter.

– Utifrån ett nationellt perspektiv ser det väldigt bra ut. Karlshamn är en trygg ort att bo i.

Henrik BrandbergSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons