Fredsugglan har landat

Karlshamn Artikeln publicerades

En plansch med QR-koder i form av en uggla ska sprida ett budskap om fred och gemenskap bland Sveriges unga.
– Jag tycker ugglan är jättebra, fred är något som vi alla måste jobba för, säger Sally Jönsson, 8 år.

Hon är ett av de många barn som var med under lanseringen av Fredsugglan, ett projekt framtaget av Micke Gunnarsson från Barnatro, Linda Åkesson och Emma Larsson från Adniil interior och Anders Abrahamsson från Svensk talteknologi.
Men vad är då fredsugglan?
– Ugglan består av QR-koder, när man läser in en av dem får man ett uppdrag. Det kan vara att ge någon en kram, att skriva ner titeln och handlingen i boken om sig själv eller säga något snällt, säger Linda Åkesson.
Idén kommer från Micke Gunnarsons tidigare projekt Fredsuppdraget. Syftet är att skapa empati och självkänsla bland barn och på ett naturligt sätt integrera modern digital teknik i skolan. För att läsa in QR-koderna behövs det en smart telefon eller en läsplatta. Ugglans innerhåll bestäms av skaparna och kan uppdateras utan att man behöver köpa en ny Fredsuggla.
– Vi kan programmera om koderna så att en kod vid till exempel vid Alla hjärtans dag handlar om kärlek. Vi hoppas att kunna arbeta vidare och jobba med ugglan långt framöver, säger Linda Åkesson.
Enligt Anders Abrahamsson har intresset varit mycket stort. Det är Svensk talteknologi som står för distribueringen av Fredsugglan och många skolor och privatpersoner runt om i landet har redan köpt in en uggla.
– Jag tycker det är riktigt kul att vara med om det här projektet. Det är ett fint budskap som är viktigt att sprida, säger Anders Abrahamsson.