Fritt fram att använda kommunvapen

Karlshamn Artikeln publicerades
Karlshamns kommunvapen har gammla anor.
Foto: Johan Hultgren,wikipedia
Karlshamns kommunvapen har gammla anor.

Det svarta lejonet med ett ankare i tassarna får alla använda – så länge det är för privat bruk.

Går du i tankarna att sätta upp din orts kommunvapen hemma på väggen? Då har Riksarkivet goda nyheter!

En man från Karlshamn har hört av sig till Riksarkivet och frågat om det är okej att använda Karlshamns kommunvapen som en fasadflagga för privat bruk. Detta för att vapnet är vackert och samtidigt visar härkomst.

För säkerhetens skull ville mannen dock veta om det är tillåtet att använda vapnet på det sättet.

Det lugnande beskedet från den biträdande statsheraldikern på Riksarkivet är att det är inga som helst problem att använda ett kommunvapen som flagga så länge det sker i privat bruk och inte i kommersiellt syfte.

Karlshamns vapen föreställer ett svart lejon som håller i ett ankare. Eller för att citera den officiella beskrivningen: ”Sköld av vågskura delad i guld, vari ett uppstigande svart lejon med röd beväring, vilket med båda framtassarna håller ett stolpvis ställt svart ankare, samt i grönt.”

Vapnet fastställdes redan år 1666 och registrerades 1974 av Karlshamns kommun. På senare tid har det börjat användas mer frekvent av kommunen i kommunikation utåt.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.