Fullt drag på länets första bokmässa

Eriksberg Artikeln publicerades
Maria Melin-Blomqvist och Gudrun Winfridsson
Foto:Anders Nilsson
Maria Melin-Blomqvist och Gudrun Winfridsson

Ett 70-tal utställare och ett myller av besökare under hela dagen. Bokmässan på Eriksberg blev en sjudande start för årets upplaga av Berättarkraft.

– Det här är mycket trevligt och det är överraskande mycket folk. Jag hade ingen aning om att det fanns så många författare i Blekinge, säger Maria Melin-Blomqvist från Ronneby, som representerade Värdegrundsförlaget på söndagens bokmässa – startskottet för Berättarkraft 2016.

Arrangemanget har växt till att omfatta alla länets kommuner och Bromölla. Bokhandlare Johnny Karlsson i Olofström, initiativtagare till mässan, fick ta emot många lovord.

– Det har formulerats skarpa krav om en fortsättning, säger Johnny Karlsson, som uppskattar att närmare 800 personer passerade porten under dagen.

Även Joanna Holden, kultur- och fritidschef i Olofström, nämnde honom särskilt i sitt invigningstal.

– Jag vill också passa på att tacka andra inblandade och ideella krafter. Det är så kul att vi har hela länet med oss, säger Joanna Holden.

Bland utställarna fanns författare, förlag, föreningar och sällskap. Gudrun Winfridsson från Täby är aktuell med boken Sjukvakterskan. Den utspelar sig i Mörrum 1857 - året då koleran slog till.

– Jag har fortfarande mycket kontakt med min hembygd Mörrum. Ett arrangemang av det här slaget ger tillfälle att knyta kontakter, säger Gudrun Winfridsson.

Tiden är den drabbades vän är titeln på Karlskronabon Dan Janssons sammanställning av brev till sin son.

– Han tog livet av sig för tio år sedan. Jag har skrivit breven lite som terapi. Författaren Ingemar Lönnbom läste korrekturet och tyckte att jag skulle ge ut breven i bokform, säger Dan Jansson.

En annan utställare var Lina Hillethan från Sölvesborg. Hennes barnböcker, som hon skrivit och illustrerat, väckte intresse hos pedagoger på mässan.

– Förhoppningsvis kan de användas som läromedel, säger hon.

Berättarkrafts projektsamordnare Camilla Carnmo delade ut pris till vinnarna i skrivtävlingen för ungdomar. Hon hoppas att skrivtävlingen blir ett permanent inslag under berättarkraft. Vann gjorde Saga Miketinac med novellen Det förlovade landet. Vi publicerar hennes novell och motiveringen i morgon. På andra plats kom Annie Sunesson med novellen Jag skulle vilja kalla det vackert. Trea blev Louise Wilson med Starka röster och tomma ord.