Fullt ös på Östersjöfestivalen

Karlshamn Artikeln publicerades
Foto:Mattias Mattisson

Under klarblå himmel tog Karlshamns musikkår täten för det färgsprakande festivaltåget. Enligt många Karlshamnsbor är det faktiskt då som Östersjöfestivalen invigs på riktigt.

Med pompa och ståt bjöds den mycket täta publiken på taktfasta marschmelodier, klassisk filmmusik och maffiga trumslingor.

Som vanligt får en bred variation av dansgrupper chansen att visa upp sina förmågor. Bland annat dansar den lokala Våga Stuffa-föreningen förbi iklädda leopardkjolar. Självklart finns det också en given plats för de traditionella sambadansöserna från ZenZen och den pompösa lundagruppen Alte Kamereren.

Det var tydligt att man i år satsat stort på variationen. Kulturella influenser från hela världen blandades med bravur av dansöser och musiker av alla tänkbara slag.

Bland de nya inslagen i karnevalståget kan nämnas satsningen Kulturknytpunkten, Star Wars, Djurskyddet, Dans, Specman och Föreningen Grunden.

Den officiella invigningen ägde rum drygt en timme senare. Blekinges landshövding Berit Andnor delar ut priset Årets Unga Ledare till Matilda Johansson, ett ungt stjärnskott från IFK Karlshamn. Priset innefattar en hedersutmärkelse och

10 000 kronor.

Sedan uttalade hon äntligen de bevingade orden:

– Därmed är Östersjöfestivalen 2015 invigd!

Näst upp på scen var dirigent Mikaela Brorsson. Under nästan ett års tid har hon jobbat med att handplocka några av Blekinges mest musikaliska ungdomar till en kammarorkester.

Först leder hon själv orkestern genom ett klassiskt stycke. Med ett eldigt och uttrycksfullt dirigerande där hon låter hela kroppen uttrycka de känslor hon vill att musikerna ska spela gör hon det till en upplevelse för så väl ögon som öron.

Sedan var det dags för kvällens huvudattraktion, Eurovision-vinnaren Alexander Rybak.

– Det är otroligt roligt att vara här. Jag är inte van vid en så här hög nivå bland musikerna jag spelar med, njut av det Karlshamn, säger han.

Det är sällan klassisk musik lockar till så skilda uttryck i publiken. Somliga dansar med, andra sitter ner och njuter - men de absolut flesta står upp och klappar med.

– Jag är här på en mission. Jag vill blanda pop-, klassisk- och jazzmusik, jag vill att musiken ska återspegla hela livet, säger han.

Nog gör han det alltid. Klassisk musik blandas med popklassiker som Viva la Vida och - naturligtvis - hans egen superhit Fairytale.

På ett världsunikt sätt kan han göra fiolspelet till något aktivt och graciöst. Med fiolen tätt intill kinden dansar och hoppar han över scenen alltmedan han charmar Karlshamnspubliken med ett ständigt leende på läpparna.

Se torsdagens bilder från Östersjöfestivalen!

Live-published photos and videos via Shootitlive