Gömd rysk ubåtskarta förbryllar

Karlshamn Artikeln publicerades
4 bilder
Foto:Johan Hultgren

Kartan hittades när en gammal rysk ubåt skulle skrotas. Nu hoppas Blekinge Sjöfartsmuseum att den kan bli en del av samlingarna.

När ubåten skulle skrotas plockades ett diagram över fartyget ner och på baksidan fanns ett sjökort. Kartan är daterat 1980 och flera platser runt Hanöbukten är utsatta, allt skrivet med kyrilliska bokstäver.

– Att de hade sjökort över svenska vatten är ju inte så konstigt, snarare tvärt om. Men det som väcker frågor är varför de hade just den här lilla biten av kartan över Karlshamn, och varför den satt gömd på det sättet, säger Anders Lundqvist, ordförande för Blekinge Sjöfartsmuseum.

Museet fick vetskap om fyndet genom en person som var på besök. Michael Stenqvist som också jobbar med museet berättar att samtalet kom in på den aktuella frågan om gasrör i hamnen.

– Sedan berättade han om det här sjökortet och hur det hade hittats. Det är fortfarande mycket vi inte vet, som till exempel vilken båt det kommer från. Men det väcker ju helt klart nyfikenhet. Nu jobbar jag på att vi ska få hit det så vi kan visa upp det, säger han.

Intresset för sjökortet verkar vara stort. Anders Lundqvist berättar att deras Facebook-inlägg brukar ses av ungefär 200 personer. När de la ut berättelsen om det ryska sjökortet fick det snabbt spridning.

– På ett dygn hade vi 8 000 visningar, det är ett rekord med stor marginal. Och det är vi ju glada för, ju fler som får veta att vi finns och vill komma på besök desto bättre, säger han.

Michael Stenqvist håller nu på att ta reda på mer runt sjökortet. Till sin hjälp har han förutom kontakten som tipsade om kartan även de som kommenterat på bilden som lagts upp på Facebook.