Historisk pärla i Strömma

KARLSHAMN Artikeln publicerades
Entrévåningen är pampig och som gjord för sällskapsliv. Mäklaren Camilla Janzon konstaterar att det är ett speciellt objekt som hon förmedlar.
Foto:Gunnel Persson
Entrévåningen är pampig och som gjord för sällskapsliv. Mäklaren Camilla Janzon konstaterar att det är ett speciellt objekt som hon förmedlar.

Det pampiga Schweizerhuset har överlevt två flyttar och ett överhängande rivningshot. Nu söks en ny ägare till den herrgårdsliknande byggnaden.

En liten grusväg de flesta knappt lägger märke till, inbäddad i lövad grönska, leder fram till en gömd oas där plötsligt ett pampigt gammalt trähus i tre våningar uppenbarar sig. Det är det så kallade Schweizerhuset, byggt 1811 av en holländare vid namn Duwell.

– Det känns väldigt speciellt. Det är inte ofta man får in något sådant här, säger mäklaren Camilla Janzon som på söndag har den första visningen av huset.

Byggnaden andas en annan tid, särskilt entréplanet med kakelugnar och stora sällskapsytor. Det ståtliga bygget kostade dock en slant och med en skuld på 6 100 riksdaler Banco tvingades byggherren lämna huset. Därefter kom det i släkterna Meyers respektive Beyers ägo.

Ursprungligen stod huset på en annan plats, ungefär där biltvätten vid Strömmarondellen finns i dag. 1972 flyttades det 50 meter och 1993 gick flytten till den nuvarande platsen. Tidigare museichefen Bengt Gabrielsson var den siste ägaren till huset och var den som tog över det i början på 1970-talet.

– Man hade tänkt riva det, men Bengt Gabrielsson ville rädda huset, berättar Camilla Janzon.

Nu återstår att se vad som kommer att ske med det historiska huset i framtiden. Inför visningarna av det ståtliga trähuset har närmare 15 personer anmält sitt intresse. Camilla Janzon menar att det finns stor potential i fastigheten. Att göra lägenheter i stil med pensionat Oscar är en tanke och en rejäl tomt på 8 200 kvadratmeter ger ytterligare möjligheter.

– Det är ett objekt för någon som har visioner.

Fakta

Schweizerhuset

Byggdes 1811.

Huset är på totalt 370 kvadratmeter och omfattar 12 rum och kök.

Tomten är på 8 200 kvadratmeter.

Utgångspriset ligger på 3,9 miljoner kronor.

Visa mer...