Internationellt projekt kan ge hamnen nya affärer

Karlshamn Artikeln publicerades
Projektdeltagarna samlas i Karlshamn för ett projektmöte under två dagar.
Foto: Henrik Brandberg
Projektdeltagarna samlas i Karlshamn för ett projektmöte under två dagar.

Nya affärer och kanske en ny färjeförbindelse. Det hoppas Karlshamns hamn att deltagandet i ett nytt internationellt projekt ska kunna resultera i.

Under två dagar samlas representanter för flera europeiska hamnar i Karlshamn för ett möte. Det handlar om ett nystartat EU-projekt där, förutom Karlshamn, den tyska hamnen Mukran deltar tillsammans med Rönne hamn, den polska hamnen Elblag samt ett forskningscenter i Litauen.

– Projektet handlar om att utveckla nya reguljära linjer och att utveckla befintlig trafik, berättar projektledaren Olof Zeike.

Ulf Sandevärn, marknadschef på Karlshamns hamn, förklarar att det ekonomiska stöd man får genom projektet gör att man får välbehövliga resurser för att undersöka nya möjliga affärer.

– Vi är ingen stor organisation. På det här sättet kan vi göra mer marknadsåtgärder.

Marknadsundersökningar ska förhoppningsvis kunna visa på nya möjliga affärskontakter. Det kan handla om att man knyter nya kontakter som leder till nya affärer. Ny godstrafik kan komma i form av RoRo-trafik eller container- och styckegodstrafik.

– Den stora drömmen är att ha en ny linje, konstaterar Ulf Sandevärn.

Projektet, som medfinansieras av programmet Interreg south Baltic, ska pågå under tre års tid .

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.