Karlshamn behöver inte fler äldreboenden

Karlshamn Artikeln publicerades
Nybyggena kring Östralycke och Ekegården är de främsta skälen till att vårdbehovet nu tillfredsställts.
Foto:Gunnel Persson
Nybyggena kring Östralycke och Ekegården är de främsta skälen till att vårdbehovet nu tillfredsställts.

Under fredagen kom en glädjande nyhet: Karlshamn har vårdplatser nog för att täcka behovet av särskilda boenden för äldre fram till 2024.

Sedan lång tid tillbaka har det från kommunens håll beskrivits en akut brist på vårdplatser i Karlshamn. Så har fallet varit sedan ett par åt, men under fredagen kom nya besked: Karlshamn har nu tillfredsställt behovet av äldreboenden för flera år framåt.

– Det är så vi har uppskattat det. Vi har haft en lång uppförsbacke med att ordna särskilt boende åt alla som haft behov av det, men nu ser vi ljuset i tunneln. Tidigare har efterfrågan varit klart större än vad vi kunnat tillfredsställa, säger Doris Zetterqvist, verksamhetsutvecklare inom omsorgsförvaltningen.

Just nu står ett femtiotal personer i kö för ett särskilt boende, men redan till hösten hoppas man att samtliga av dem kommer ha fått besked om när de kommer få flytta in i sina nya hem.

Då kommer betydligt fler lägenheter finnas till hands i och med expansionen av Ekegården i Mörrum och en reservpaviljong vid Östralycke i Asarum som kan hysa 18 vårdplatser om behovet skulle finnas.

Sedan byggs under de närmsta två åren ytterligare femtio lägenheter vid Östralycke, som beräknas räcka till för den ökande skaran äldre i kommunen ända fram till 2024.

– Vi ser i nationella undersökningar att åldringarna kommer bli fler. Sedan kan ingen se in i någon kristallkula och förutsäga hur många av dem som kommer behöva särskilda boenden, men vår prognos i dag är att det kommer räcka till.

Efter nybyggnationerna i Mörrum och Asarum kommer kommunen ha sammanlagt 400 vårdplatser för äldre. Det är betydligt fler än för bara något år sedan, då stora delar av Östralycke låg nere för ombyggnation.

– Just nu täcker vi behovet av vårdplatser med råge, säger Doris Zetterqvist.