Karlshamn kan få nya jättefärjor

Karlshamn Artikeln publicerades
Foto: DFDS

Rederiet DFDS har beställt två jättefartyg till Östersjötrafiken. I Karlshamn håller man tummarna för att de ska hamna på rutten Karlshamn-Klaipeda.

DFDS gör nu en rejäl investering och satsar 2,5 miljarder kronor på två nya ro-pax-fartyg. De ska levereras 2021 och tanken är att de ska sättas in antingen på Karlshamnslinje eller på linjen Kiel-Klaipeda.

– Nu börjar en intern tävling. Vi håller tummarna, säger Lars Malmström som är platschef på DFDS i Karlshamn.

Han berättar att det rör sig om fartyg med betydligt större kapacitet än de som i dag trafikerar Östersjön. Rederiets största fartyg i området har i dag en kapacitet på som mest 2 800 längdmeter. De nya har en kapacitet på 4 500 längdmeter samt utrymme för 600 passagerare.

– De båtar vi har i dag är 200 meter långa. De här är 230 meter. Hamnen är bra förberedd och man har gjort simuleringar med större fartyg.

Lars Malmström konstaterar att det blir ett rejält lyft för den linje som får båtarna med hög standar på såväl hytter som allmänna utrymmen.

I dag har rederiet satt in en extra färja på linjen Karlshamn-Klaipeda. Enligt platschefen kommer det dock att räcka med två färjor om det blir Karlshamn som får de två nya båtarna.