Karlshamnshoppet siktar på en sångkarriär

Karlshamn Artikeln publicerades
Än så länge är hon bara 14 år men hon har redan hunnit uppträda och tävla mycket som sångerska. Som elvaåring sjöng hon tillexempel med Wizex i Bingolotto inför en miljonpublik. 2 bilder
Foto:Gunnel Persson
Än så länge är hon bara 14 år men hon har redan hunnit uppträda och tävla mycket som sångerska. Som elvaåring sjöng hon tillexempel med Wizex i Bingolotto inför en miljonpublik.

Ronja Lindberg har rösten som krävs och viljan att lyckas. Nu har hon målet inställt på en karriär som artist. I helgen tävlar hon i Lilla Song Contest under Östersjöfestivalen.

Så fort Ronja Lindberg får en stund över sjunger hon. Det kan pappa Thomas, sångare i Wizex vittna om. Under det senaste året har intresset för sång trappats upp betydligt.

–  Jag tävlade en del för några år sedan, bland annat i Talang Ronneby, men sedan stannade det av. Men nu har jag inbokad på tävlingar och framträdanden och det ser jag verkligen fram emot. Tävlandet är ett bra sätt att lära sig att bli en artist, säger Ronja Lundberg.

Hon lyfter bland annat upp chansen att öva upp publikkontakten och scennärvaron, viktiga kunskaper för den som vill leva på musiken.

För det är det Ronja vill.

Hon tränar med hjälp av röstcoach för att bli så bra som möjligt och målet är att läsa på musikgymnasium när högstadiet är klart.

Ronja har även varit med på flera läger och workshops, bland annat True Quality Camp, allt för att lära sig mer om vad det innebär att jobba med musik.

– Jag tycker det är viktigt att känna till och vara insatt i hela processen.

På lördag kommer Ronja att framföra Sanna Nielsens låt Undo.

– Låten är ganska komplicerad men jag har sjungit den tidigare och känner mig bekväm med den.

Flera av de övriga deltagarna från Lilla Song Contest, som kommer från hela landet, känner Ronja redan från andra tillfällen. Hon är den enda representanten från Karlshamn och hon tror att hennes chans att lyckas i tävlingen är bra.

Hur det än går innebär den välbesökta tävlingen bra exponering. Senare i år väntar fler spännande möjligheter för Ronja att nå ut med sin musikaliska talang. Genom föräldrarnas kontakter och sin vackra röst har hon fått till ett samarbete med en musikproducent som ska spela in ett par låtar, speciellt anpassade för Ronja. De kommer att släppas på Spotify när de är klara.

Vilken väg hon kommer att ta med karriären återstår dock att se. I höst fyller hon 15 år och nästa år ska hon söka in till Idol.

–  Jag kan tänka mig att uppträda både som soloartist och i någon grupp. Jag vill bli en artist som folk i Sverige känner till och jag vill kunna leva på musiken. Det är min dröm.