Karlshamnsorkester firar 20-år

Karlshamn Artikeln publicerades

20 år har gått sedan Karlshamnsorkestern Bodekull Gospel & Jazz Orchestra bildades. Sedan dess har den växt från sju man till ett 30-tal medlemmar, gett ut tre skivor och åkt på en USA-turné.
På söndag ger orkestern en jubileumskonsert i Pingstkyrkan i Asarum.

– Då är vi tillbaka där vi föddes kan man nästan säga, säger saxofonisten Björn Ohlsson som är ordförande för orkestern.
Bodekull Gospel & Jazz Orchestra bildades nämligen i Asarum, närmare bestämt i trumpetaren Percy Larssons vardagsrum, för ganska exakt 20 år sedan.
Då samlades Percy Larsson och Björn Ohlsson tillsammans med två andra vuxna och tre barn i åldern 10–13 år för att spela blåsinstrument ihop.
– Sedan växte orkestern allt eftersom, berättar Björn Ohlsson.
Tio år senare hade ensemblen, som då kallade sig för Bodekulls blås, mer än fördubblats då allt fler musicerande barn och ungdomar anslutit sig till den.
De som var barn när orkestern startade hade då också växt upp och utbildat sig på musikhögskola eller liknande. En av dessa var Björn Ohlssons son Christoffer Wallin som var den yngsta medlemmen när orkestern bildades.
Han blev också den som för tio år sedan tog över ledarskapet från Percy Larsson.
– Christoffer har utvecklat en fantastisk förmåga för att skriva arrangemang, så han har skrivit det mesta för oss. Jag har varit med i många orkestrar och det är extremt ovanligt att man har en unik produktion av egna arrangemang, säger Percy Larsson.
– Ja, de flesta amatörorkestrar köper in arrangemang, säger Björn Ohlsson.
De berättar att orkestern från början mest liknade en traditionell musikkår, gällande både besättning och repertoar, men att den senare utvecklades till att mer likna ett storband.
2006 släppte bandet sin första skiva bestående av instrumentala låtar – en viktig hållpunkt i Bodekull Gospel & Jazz Orchestras historia.
– Det var ett steg i orkesterns utveckling. För att kunna göra skivan var vi tvungna att lyfta oss ett snäpp, säger Björn Ohlsson.
Skivan gav också till slut orkestern möjlighet att göra en turné i den amerikanska mellanvästern.
Det var i samband med detta som orkestern bytte namn från Bodekulls blås till Bodekull Gospel & Jazz Orchestra – för att amerikanerna skulle förstå vad det var för slags orkester som kommit på besök.
– Det var en häftig resa, säger Percy Larsson.
I samband med det andra skivsläppet bestämde sig Bodekull Gospel & Jazz Orchestra för att ta hjälp av sångsolister. Orkestern har sedan dess samarbetat med namn som Frank Ådahl, Samuel Ljungblahd, Anna Weister Andersson, Kris-toffer Lignell och Mattias Svensson.
Nu för tiden är också gospelmusik en viktig del i orkestern då man har börjat samarbeta med flera körer som sjunger gospel.
– Vi ville se vad som händer om man totar ihop en gospelkör med ett storband. Och det har blivit väldigt lyckat, säger Björn Ohlsson.
Nästa sommar planerar Bodekull Gospel & Jazz Orchestra att åka till Rumänien för att där sjunga tillsammans med lokal kör.
I samband med denna resa kommer man även att göra konserter i Tyskland.
20-årsjubilerande orkester. När Bodekull Gospel & Jazz Orchestra bildades för 20 år sedan bestod orkestern av sju blåsmusiker. Nu har orkestern växt till att bestå av ett 30-tal medlemmar varav ena hälften bor i Blekinge och andra hälften bor i Malmötrakten. De träffas ungefär en gång i månaden för att repa tillsammans. För några år sedan började de också att ta hjälp av sångsolister. Här syns också Samuel Ljungblahd som medverkat som sångare i ”Let?s Dance” under flera säsonger.