KHK-ölet förbjuds – tvingas byta etikett

Karlshamn Artikeln publicerades
Till höger den gamla etiketten som förbjuds, och den nya ”De gaur visst”-etiketten som nu godkänts av Systembolaget. 3 bilder
Foto:Brygghus 19
Till höger den gamla etiketten som förbjuds, och den nya ”De gaur visst”-etiketten som nu godkänts av Systembolaget.

Trossöl, i folkmun KHK-ölet, riskerade att kastas ut från Systembolaget.

Då överklagade Karlshamnsföretaget Brygghus 19 till Alkoholsortimentsnämnden – som i dag avslog överklagandet.

Nu kontrar mikrobryggeriet med en ny etikett som redan godkänts av Systembolaget.

Trossöl, som är ett samarbete med SHL-laget Karlskrona HK där Brygghus 19 från Karlshamn sponsrar hockeylaget med två kronor per såld flaska riskerade nyligen att slängas ut från hyllorna på bolaget.

Anledningen var att öletiketten hade en alltför tydlig koppling till sport vilket inte föll i god jord hos Systembolaget.

Då överklagade mikrobryggeriet till Alkoholsortimentsnämnden som i tisdags kom med sitt beslut i frågan.

”Alkoholsortimentsnämnden finner att den avbildade logotypen innebär en tydlig sportreferens. Etiketten strider därför mot alkohollagens bestämmelser om marknadsföring”, skriver nämnden i sitt beslut.

Men redan innan beslutet låg Brygghus 19 ett steg före då man tagit fram en ny etikett som redan godkänts av Systembolaget.

”Redan innan dom så skickade vi iväg ett nytt etikettförslag till Systembolagets granskningsorgan. Detta förslag godkändes den 13 december”, skriver Brygghus 19 på sin hemsida.

Samtidigt beklagade man att nämndens utslag.

”Vi tycker naturligtvis att Alkoholsortimentsnämndens utslag är tråkigt, då vi fortfarande anser att vi hållit oss inom ramarna för vad som anses måttfullt. Vår förhoppning med vårt överklagande var att man med en dom skulle titta över de formuleringar som används i de råd som vi och andra producenter av alkoholhaltiga drycker ska förhålla oss till”.

”Dessa råd är minst sagt otydliga och så som de är formulerade ganska intetsägande. Exempelvis vad innebär särskild måttfullhet om man inte tillhandahåller en skala över måttfullhet? Vi anser inte heller att orden bör inte är synonyma med det är förbjudet”, säger man vidare i ett uttalande efter avslaget.