Konstärlig festivalstart det svänger om

Karlshamn Artikeln publicerades
Pia Carlström stället ut på Konsthallen med sin jazzinspirerade konst. 4 bilder
Foto:Claes Jonasson
Pia Carlström stället ut på Konsthallen med sin jazzinspirerade konst.

På onsdag smygstartar Östersjöfestivalen. Samma dag går startskottet för Pia Carlströms jazziga utställning i Konsthallen.

Under måndagen håller Pia Carlström fortfarande på med att hitta rätt vägg för rätt tavla men på onsdag ska allt vara klart. Då invigs utställningen med en konsert passande motiven.

– Jag blev glad när jag hörde att de skulle kunna ordna med en livekonsert före invigningen, det passar perfekt, säger konstnären.

På de färgsprakande alstren i Konsthallen är det jazzen som dominerar. Pia berättar att hon är uppvuxen i ett hem där jazz strömmade ur högtalarna men att det var först för några år sedan som musiken hittade in i hennes konst.

– Det började med att jag fick erbjudandet att göra affischen till Kristianstad Jazzfestival år 2007. När jag var klar hade jag verkligen blivit biten och sedan dess har jag inte gjort något annat än jazzmotiven.

2008 fick hon frågan om att göra ytterligare en affisch, vilket gör Pia Carlström till den första konstnären att göra två jazzfestivalaffischer i rad.

Pias konst är en kombination mellan måleri och screenteknik. Inspirationen till sina verk hämtar hon direkt från verkligheten.

– När jag sitter på en konsert skissar jag eller tar bilder med min telefon. Om jag inte är nöjd med till exempel en trumpetares pose kan jag ändra den i efterhand.

– Jag är lycklig som får ha som yrke att gå på så många konserter!

Konserten med Mats Berntsson och Jonas Ryberg på onsdag börjar klockan 16.15 och klockan 17.00 är det dags för invigningen, med en saxofonfanfar av Bernt Sjögren. Utställningen finns kvar på Konsthallen fram till den 13 augusti.