Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kulturelitens fristad fanns på Gyön

Från okänt fiskeläger till kulturelitcenter, Leif Olsson berättar i sin nya bok om Gyön där 1900-talets största kulturpersonligheter färdades långväga till viken i Blekinges skärgård.
Karlshamn • Publicerad 14 juni 2011
Kändistätt. Leif Olsson berör Sveriges då kändaste kulturpersoner som var sommarboende på Gyön med tanken att den ska fungera som ett historiskt dokument.
Kändistätt. Leif Olsson berör Sveriges då kändaste kulturpersoner som var sommarboende på Gyön med tanken att den ska fungera som ett historiskt dokument.Foto: Alexander Törnqvist

Leif Olsson flyttade till Gyön 1986 och kom där i kontakt med den lokale flundrefiskaren Bertil Svensson som under sitt liv fick uppleva Gyöns kulturella storhetstid under 1900-talet. Leif berättar att det är tack vare Bertil Svensson som boken nu har blivit till.

Historien om hur Gyön blev ett kulturcentra, menar Leif Olsson, börjar med poeten Christian Günther, sedermera utrikesminister under andra världskriget, som år 1916 av en slump blev sommarboende på Gyön. Christian Günther skapade därefter med sina kontakter en fristad för Sveriges elit där de kunde njuta av skärgården i stillhet.

Annons

I boken ”Sommarnoblessens intåg – Gyön i Blekinge”, berör Leif Olsson 1900-talets största kändisar med författare som Verner von Heidenstam, Harry Martinson, Oscar Levertin, Gösta Knutsson och Anders Österling.

– Men tanken från början var att dokumentera Gyöns unikhet, inte att skriva en bok. Men när jag öppnade en dörr så hittade jag två till och det är viktigt att Gyöns historia inte försvinner i periferin, berättar han.

Leif Olsson har gjort ett gediget researcharbete och tagit del av berättelser, privata brev och fotoalbum för att försöka få en så komplett bild av Gyöns storhet under 1900-talet som möjligt.

Nobelpristagaren Harry Martinson påbörjade boken ”Aniara” på Gyön när han hyrde ett hus där sommaren 1952.

Ytterligare två Nobelpristagare har varit boende på Gyön, författaren Verner von Heidenstam och före detta FN:s generalsekreterare Kofi Annan som fortfarande är sommarboende alltjämt.

– Det kunde ha varit fyra. Dag Hammarskjöld valde Tjärö istället som ligger mittemot Gyön, berättar Leif Olsson och skrattar.

Leif hoppas nu att kunna ge ut ytterligare två böcker om Gyön. En som kommer att handla andra generationens sommargäster från 1950-talet och framåt och en om fiskelägret som bildades under 1700-talet.

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons