Kyrkan provar vigslar och dop i drop in-form

KARLSHAMN Artikeln publicerades
Rebecka Bergman tror att det nya greppet kan passa de som vill ha ett mer småskaligt bröllop eller dop.
Foto:Gunnel Persson
Rebecka Bergman tror att det nya greppet kan passa de som vill ha ett mer småskaligt bröllop eller dop.

På lördag provar Karlshamns-Trensums pastorat en ny giv. Då blir det drop in-dop och drop in-vigsel i Carl Gustafs kyrka.

– Varje hel timme blir det dop eller vigsel. Tanken är att fler ska döpa sig och viga sig, berättar Rebecka Bergman som är präst i Karlshamn och vill visa att kyrkan kan vara flexibel.

För de som döpa sitt barn eller själv genomgå ett dop och bli medlem i kyrkan är det i princip bara att spontant kliva in från gatan. För de som funderar på vigsel behövs däremot lite förberedelser.

– Då behöver man göra en hindersprövning och ha med sig en id-handling. en av parterna måste också vara medlem i Svenska kyrkan, förklarar Rebecka Bergman.

Hon tror att det koncept som man nu väljer att prova kan passa dem som vill ha en lite enklare och småskalig ceremoni. Hon konstaterar att arrangemangen kring bröllop vuxit med åren och att det storvulna inte passar alla.

– Det har blivit stort, vilket för med sig både kostnader och förväntningar. Det här kan vara för dem som vill ha det lite mer stillsamt, men ändå vill ha högtidligheten.

Förutom själva ceremonierna kommer kyrkan också att bidra till festligheterna genom att bjuda på kaffe och tårta. Kyrkan kommer också att pyntas inför lördagens nya drop in-giv.

Huruvida det blir någon fortsättning på de mer spontana riterna återstår att se. Redan innan helgens arrangemang har kyrkan kontaktats av människor som är intresserade av både dop och vigsel.