Lekställning skapar grannfejd

Mörrum Artikeln publicerades
Bilden har inget med den aktuella lekställningen att göra.
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Bilden har inget med den aktuella lekställningen att göra.

Kan en lekställning vara ett olovligt bygge? Nej, säger kommunen.

På sin tomt i Mörrum har ägarna byggt en lekställning. Det har irriterat en närboende som gjort en anmälan till kommunen. Hen anser att det är en olovligt byggnation, att den orsakar olägenhet genom störande ljud och att det ofta ligger en stor hund på översta plattformen av lekställning som med lätthet kan hoppa över till grannfastigheten. Det skulle vara riskfyllt anser anmälaren.

Kommunen har gjort ett platsbesök. De konstaterar att lekställningen enligt lag inte är att betrakta som en byggnad och kräver därför inget bygglov. Vad gäller eventuellt intrång av hund har det inte med sakfrågan att göra, om lekställningen ses som byggnad eller inte. Hunden har ägaren ansvar för, att se till att den inte hoppar över vilket aldrig har skett.

Kommunen konstaterar också att husen ligger i ett villakvarter. Att boende i området bör vara medveten om att det kan förekomma ljud av lekande barn.

– Lekställningen är ingen byggnad, vi har gett avslag på anmälan och avskrivit ärendet, säger Jan Bremberg (S), byggnadsnämndens ordförande.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.