Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Leva i Sverige med Jallafilm

Tvättstugeregler, allemansrätt och vägskyltar.
I samhället finns det många skrivna och oskrivna regler. Med integrationsmedel från länsstyrelsen har nu filmkanalen Jallafilm startats upp. Här får man via roliga kortfilmer lära sig hur Sverige fungerar.
Karlshamn • Publicerad 14 december 2017
Jallafilms aktörer, Richard Svensson, Duha Turani, Ola Nilsson och Fathi Morad.
Jallafilms aktörer, Richard Svensson, Duha Turani, Ola Nilsson och Fathi Morad.Foto: Gunnel Persson

Under ett års tid har man jobbat med idén och nu är den verklighet. Filmkanalen ”Jallafilm - din guide i Sverige” har haft premiär på Youtube.

– Vi kommer att släppa en film på youtube varje torsdag som ska hjälpa nyanlända till integration, säger Benny Jonasson, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan.

Benny Jonasson, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan.
Benny Jonasson, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan.Foto: Gunnel Persson
Annons

Det finns så många oskrivna och skrivna regler som svenskar tar för givet men som inte är så lätta att veta om när man kommer från ett annat land.

– Tvättstugor var något nytt för mig. Vi har tvättmaskiner inne i våra hem, säger Duha Turani

Tvättstugan och Allemansrätten är två filmer som nu går att kika på på Youtube. I tvättstugan får Birgitta Cleyndert illustrera tvättstugereglerna. Att det är viktigt att tvätta under utsatt tid, att luddet ska tas ur torktumlaren och att man ser till att städa efter sitt tvättbesök.

Fathi Morad är också från Syrien och berättar:

– I Syrien kör vi bara bilar med manuell växellåda och vi utövar ingen halkkörning.

I Somalia har en annan tjej berättat att där finns det inga vägskyltar och när man är 14 år får man köra bil. Utan körkort. Körkort i Sverige släpps den 4 januari.

– Vi vill göra film som folk ska orka att titta på och förstå informationen. Det ska vara enkelt och lättbegripligt, säger Richard Svensson.

Studieförbundet Vuxenskolan och arbetsförmedlingen ligger bakom projektet. De sökte pengar hos Länsstyrelsen och fick det. Fyra har anställts till att driva projektet, videoreportern Ola Nilsson, mångkonstnären, Richard Svensson, regissören Fathi Morad och Duha Turani från Syrien.

Ingrid Ågård, arbetsförmedlare.
Ingrid Ågård, arbetsförmedlare.Foto: Gunnel Persson

– Vi hoppas på att filmerna med tiden ger intäkter så att projektet kan drivas vidare, säger Ingrid Ågård, arbetsförmedlare.

Gunnel PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons