Liberalernas valfilm stoppad av Facebook

Blekinge Artikeln publicerades

Liberalernas kampanjfilm, där två män håller hand och pussas, går inte att marknadsföra på Facebook. Innehållet är ”sexuellt antydande”.

– Det känns som ett demokratiskt nederlag, säger Emanuel Norén, vice gruppledare för Liberalerna i Karlshamn.

Liberalernas nationella valfilm ska visualisera och symbolisera klassiska liberala värden som frihet, öppenhet och tolerans. En sekvens i filmen innehåller ett manligt par som kysser varandra. Men partiet kan inte marknadsföra filmen på Facebook. Begäran avslås med hänvisning till Facebooks riktlinjer för ”sexuellt antydande innehåll”.

– Det finns allt möjligt skit på Facebook men lite vacker kärlek mellan ett samkönat par är tydligen tabu, säger Emanuel Norén.

HBT-liberaler i Syd har reagerat kraftigt på att filmen censureras. Och samtliga föreningar runt om i landet som försökt att lägga ut filmen har överklagat beslutet till Facebook.

– Vi har försökt att komma i kontakt med dem utan framgång, säger Emanuel Norén.

Redan innan partiet försökte marknadsföra filmen kom hatfulla kommentarer.

”Tvi fan vilket skit ni visar upp”, är en av åsikterna.

Emanuel Norén är osäker på om Facebook även hade stoppat en kyss mellan ett heterosexuellt par.

– Troligen inte. Heteronormen är inte så kontroversiell och tabu, säger han.

Kommer ni att ändra i filmen?

– Absolut inte. Vi vägrar låta Facebook diktera villkoren för vilka budskap vi vill kommunicera.

Facebooks regler för sexuellt antydande innehåll är att det förekommer nakenhet eller antydd nakenhet, mycket synlig hud eller urringning och bilder som fokuserar på enskilda kroppsdelar.

På onsdagskvällen kom dock beskedet att Facebook trots allt släpper igenom filmen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.