SM – Lisa kom på delad femteplats

Mörrum/Göteborg Artikeln publicerades
Lisa Linghäll väntar på juryns bedömning.
Foto: Pressbild
Lisa Linghäll väntar på juryns bedömning.

Nu är det avgjort. Lisa Linghäll kom på en delad femteplats i SM Unga Bagare 2018.

Klockan 06.00 stod Lisa Linghäll beredd på Ester Mosessons gymnasium. Här bakade hon tre sorters matbröd, wienerbröd, vetebröd, frallor och en tårta. Fem timmar senare och tre minuter innan slutsignal, plingade hon i klockan. Lisa var klar och nu har resultatet kommit.

– Det var som jag anande, jag hamnade på en femteplats tillsammans med sex andra fantastiska människor. Det var väldigt små poängmarginaler. Jag har fått feedback, det var lite finputs som saknades för min del, men jag är nöjd, säger Lisa Linghäll.

Hur gick bakandet?

– Jag bakade så det brann i knutarna. På plats fanns det fem ugnar, två i det bageri som jag befann mig i och tre i ett annat. Vi var elva tävlande och det var mycket som skulle in i ugnarna i sluttampen, det blev stressigt, säger Lisa Linghäll och fortsätter.

– Det som känns mest jobbigt är att jag bakade tre sorter matbröd, surdegsbrödet blev lite som en tvättsvamp och det var just det brödet jag tänkt att juryn skulle få smaka på.

Som ett delmoment fick de unga bagarna välja mellan att göra ett skådebröd, ett bröd som skulpterats eller en tårta.

– Jag valde att göra en tårta, den är jag supernöjd med. Jag har dekorerat tårtan med glace i tre olika färger och skulpterat choklad.

Det blir inget smakprov utan tårta och skådebröd bedömdes visuellt.

Hur känns det nu?

– Jag är jättenöjd med min insats. Brödet är fortfarande ett frågetecken, men jag har fått höra ifrån olika håll att de tyckte att jag låg i topp vad gällde pallplatserna. Det känns superkul, säger Lisa Linghäll.

När kommer du hem till Mörrum?

– Vi ska ha en bankett ikväll, på fredag är jag tillbaka?

Hur kommer kunderna att märka av det på Ninas konditori?

– Vi har pratat om att införa en del av mina bidrag i sortimentet, vi får se vad som dyker upp, säger en glad Lisa Linghäll.

Läsa också: Intervju med Lisa Linghäll, februari 2018