M vill ha öppet längre på krogen – men polisen tror på fler våldsbrott

Karlshamn Artikeln publicerades

Moderaterna vill att riktlinjerna för serveringstillstånd görs om så att krogarna i Karlshamn ska kunna ha öppet till klockan tre på natten.
Från polisens sida är man inte pigg på förslaget och befarar att det skulle leda till mer bråk.

De riktlinjer som gäller i dag beslutades för fyra år sedan och innebär att normal serveringstid är 11-01. För servering inomhus finns möjlighet att få förlängt tillstånd till 02.00 och enstaka helgdagar till 03.00.
Nu ska riktlinjerna ses över och i samband med det har Moderaterna författat en motion där man föreslår att serveringstiden generellt ska förlängas till 03.00.
– Det är en näringslivsfråga och så tror jag att man kan få en trygghet i detta, säger Marco Paulsson som är Moderaternas gruppledare i Karlshamn.

Som stöd för det sistnämnda hänvisar han till kontakter han haft med polisen i Kalmar. Där har man valt att säga ja till längre öppettider, men har täta uppföljningar. Av statistiken framgår att antalet anmälningar om misshandel i offentlig miljö minskat rejält de senaste fem åren.
Marco Paulsson menar också att de nuvarande riktlinjerna kan skapa irritation som kan leda till bråk.
– Ta hotellet. Där har man öppet till klockan två på sommaren, men har bara tillstånd till klockan ett på uteserveringen. Det innebär att de som vill gå ut och röka efter ett måste lämna sin öl inne, vilket ger upphov till rätt mycket bråk.

När kommunen tar beslut om vilka riktlinjer som ska gälla är polisen en av de instanser som rådfrågas. Närpolischefen Bo Olsson säger att från polisens sida ger man förslaget tummen ner.
– Det finns mycket som pekar på att risken för våldsbrott ökar. Vi vet erfarenhetsmässigt att folk är mer berusade och att det är högre risk för bråk när krogarna håller öppet längre.

Kommunens alkoholhandläggare Anna Sunetoft berättar att det tidigare gjorts försök med att förlänga öppettiderna till klockan två. Även senare öppettider har förekommit.
– Vid speciella helgdagar har vissa haft öppet till tre. Det har inte varit några problem, men det är en alldeles för kort period för att göra någon form av utvärdering.

Igår sa politikerna i Kalmar JA