Man dog i Karlshamn – 24-åring åtalas för dråp

Karlshamn Artikeln publicerades
Mannen sålde fentanyl som förpackats i nässprejsflaskor.
Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Mannen sålde fentanyl som förpackats i nässprejsflaskor.

En 24-årig man åtalas för elva fall av dråp, sedan han via nätet sålt fentanylanaloger, som åklagaren hävdar orsakat elva unga mäns död.

En man som köpte det, och dog, bodde i Karlshamn.

– Jag menar att det här varit ett systematiskt tillvägagångssätt, bedrivet i stor omfattning via ett företag utan kontroll över spridningen och som givit den åtalade mannen stora inkomster.

– Den misstänkte mannen har varit likgiltig inför att fentanylanaloger kan döda och att det är lätt att ta en överdos, säger åklagaren Britt-Louise Viklund i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Fentanylanaloger är varianter av det smärtstillande läkemedlet fentanyl, som tagit steget ut på den illegala marknaden. De män som köpte substansen av 24-åringen var mellan 24 och 35 år och kom från Karlshamn, Härnösand, Hässleholm, Jönköping, Kiruna, Sundsvall, Upplands Väsby, Uppsala, Vimmerby, Västerås och Växjö.

Detta är första gången rubriceringen dråp prövas i en sådan här typ av ärende. I andra hand vill åklagaren att mannen ska dömas för vållande till annans död.

Den misstänkte nekar till brott.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.