Martin Lindström tar ett hinder i taget

Karlshamn Artikeln publicerades

Obstacle course racing är smutsigt, det är tungt och, om man frågar Martin Lindström, helt underbart. Möt civilingenjörsstudenten som gillar att anstränga både hjärna och kropp.

Till vardags pluggar Martin till civilingenjör inom datateknik vid Lunds tekniska högskola. Han läser programmering och just nu är det mycket matte som står på schemat. Men när han inte sitter med böckerna eller vid datorn är det ett helt annat liv som gäller.

– För ungefär ett år sedan fick jag upp ögonen för Obstacle course racing, eller hinderlöpning på svenska. Jag tyckte att det lät som något som skulle passa mig och bestämde mig för att testa, säger han.

Obstacle course racing, eller OCR, kan beskrivas som en blandning av löpning och styrketräning, loppen är förhållandevis korta, men fyllda med svåra hinder som deltagaren ska forcera.

– Man blir rejält trött efter ett lopp, det är knappt att jag kommer ihåg vad jag gjort precis efter. Det gäller att inte ge upp, om man missar ett hinder blir det straffvarv som kan vara väldigt utmattande.

Efter att ha tränat i löpspåren och på gymmet genomförde Martin sitt första lopp i Malmö i maj förra året. Resultatet var uppmuntrande.

– Jag har aldrig varit så trött, det var riktigt jobbigt men jag kom i mål på plats 127 av 6 000 startande. Det blev jag väldigt nöjd med och efter loppet visste jag att OCR var något jag ville fortsätt satsa på.

Idrotten är inte för den som är rädd för att bli smutsig. Många lopp går genom svår terräng och de som tar fram hinderbanorna gör det inte lätt för deltagarna.

– Man blir rejält smutsig och blöt. I mitt första race hade jag bomullskläder på mig, de sög upp vatten och sedan var jag väldigt kall resten av tävlingen. Så det är mitt tips för nybörjaren, köp ordentliga träningsskor och kläder som är vattenavstötande!

Förra året hann han med fem tävlingar och just nu pågår träningen inför 2016 års säsong. Målet med träningen är tydligt.

– Jag vill komma in i elitgruppen som får starta först i tävlingarna. Mitt slutgiltiga mål är förstås att vara med och tävla i VM.

Sporten växer så det knakar och lockar allt fler deltagare. Men trots det finns det inte så många platser där det finns hinderbanor att träna på. Och eftersom Martin bor i Skåne har han upptäckt ett annat problem för träningen.

– Lund är så platt, jag saknar riktigt utmanande uppförsbackar som det finns här i Karlshamn.

Han är med i gruppen Lynx multisport team, som är utspridd över hela landet. Framförallt fyller laget en social funktion, eftersom alla tävlar var för sig.

– Även om sporten växer så är det fortfarande ganska liten, jag känner inte så många andra som sysslar med den. Därför är det kul att träffa andra som man kan prata hinder med.

Utöver vanlig styrketräning och löpträning ägnar sig Martin ån en ganska udda form av kroppsbyggande. Det kallas calisthenics och bygger på att utövaren använder sin egen kroppstyngd som träningsredskap.

– Det ser ganska häftigt ut och bygger inte bara muskler utan gör även att man får bra ballans och kroppskontroll. Om man ska beskriva det så är det ganska likt gymnastik, fast utan volter.

All träning är ett välkommet avbrott från studierna, som annars tar upp mycket av Martins tid. Vad han vill syssla med i framtiden är han fortfarande inte riktigt på det klara med.

– Men jag har fem års studier framför mig, så det finns gott om tid att fundera ut det.

När Sydöstran träffar Martin är han hemma i Karlshamn över julen. Men nu är det ett nytt år och med det nya utmaningar. Nästa tävling går av stapeln i Stenungssund i april.

– Då är det bootcamp challenge, fem kilometer och hundra hinder. Det kommer bli kul, men väldigt tungt. Vi får se hur det går, jag kan inte göra mer än mitt bästa.

Profil

Martin Lindström

Ålder: 21.

Familj: Mamma, pappa, syster och bror.

Bor: Lund, kommer från Hällaryd.

Gör: Studerar vid Lunds tekniska högskola, OCR-atlet.

Bästa idrottsminne: Första toughest-racet.

Då pluggar jag bäst: I tyst ensamhet.

Lyssnar på under träningen: Metal.

Senast sedda biofilm: Star Wars The Force Awakens.

Idrott jag följer: "Jag älskar att idrotta, men jag tittar faktiskt inte på något, inte ens fotboll."

Då saknar jag Karlshamn mest: "När jag är ute och springer".

Fem snabba

Frysa eller svettas

Öl eller cider

Ge eller få

Salt eller sött

Lund eller Karlshamn

Lämnar över till:

Martin Lindström lämnar över stafettpinnen till sin kamrat Povel Larsson:

"Han har också flyttat från Karlshamn till Lund och jag har precis fått in honom på styrketräning."

Visa mer...