Miljöförbundet ger restaurang bakläxa
I förra veckan gjorde Miljöförbundet Blekinge Väst en oanmäld hälsokontroll på en restaurang i centrala Karlshamn och fann då avvikelser på flera punkter.
Bland annat förvarades mat i rumstemperatur tills dess att den svalnat. Tillagade livsmedel ska kylas ner så snart som möjligt efter upphettning. Även upptiningen av mat skedde i rumstemperatur. Upptining ska ske i kyla.
Utöver det förvarades vissa livsmedel i öppna konservburkar och på golvet, vilket ökar risken för förorening. Personalen använde fel sorts handskar, torkade sig med tyghanddukar istället för papper, och använde inte hårskydd under hanteringen av maten. De använde också samma skärbräda till allt kött, inklusive rå kyckling, och bar smycken, vilket ytterligare ökar risken att maten förorenas.
Miljöförbundet kommer nu göra ett kontrollbesök inom tre veckor, då avvikelserna måste ha åtgärdats.