Miljoner satsas för att ta bort gamla synder

Karlshamn Artikeln publicerades
Föroreningarna finns vid östra infarten.
Foto: Karlshamns kommun
Föroreningarna finns vid östra infarten.

Ett av de förorenade områdena i kommunen med högst riskklass ska nu saneras. Det handlar om Hunnemara grusgrop.

Hunnemara grusgrop ligger intill det nya bostadsområdet Östra Skogsborg. Vid en inventering som gjorts tidigare kunde man konstatera att det fanns höga halter av föroreningar i marken.

På platsen har det tidigare legat en kommunal deponi samt ett skrotupplag. Området omfattar en yta på ungefär 2 000 kvadratmeter och eftersom det ligger i anslutning till ett bostadsområde är bedömningen att en sanering behövs för att förhindra att människor och miljö tar skada av de ämnen som finns i marken. Det handlar bland annat om tungmetaller och petroleumprodukter.

Efter flera års utredning avsätts nu 3,7 miljoner kronor för att gräva bort de förorenade massorna. Efter saneringen är området tänkt att bli naturmark. Förslaget från kommunen är att inte återfylla hela området.

– Att helt återfylla med jungfruliga massor är dyrt och tidskrävande, skriver kommunens projektkontor.

På andra sidan vägen finns den gamla Hunnermaradeponin. Även vad gäller den har det gjorts utredningar. Där lär det dock inte bli aktuellt med att gräva bort förorenade massor, utan man har istället talat om en så kallad sluttäckning. Det innebär att man kapslar in den gamla deponin och låter det gamla avfallet ligga kvar.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.