Miljoner ska underlätta för cyklister

Karlshamn Artikeln publicerades
Anneli Karlsson, verksamhetsstrateg i Karlshamns kommun.
Foto:Leila Rudelius/Karlshamns kommun
Anneli Karlsson, verksamhetsstrateg i Karlshamns kommun.

Cykelgarage, pumpar, laddare för elcyklar och en rad andra åtgärder står på schemat efter att kommunen beviljats miljonbidrag från Trafikverket.

I dagarna blev det klart att kommunen beviljas de pengar man sökt från Trafikverket för att genomföra cykelfrämjande åtgärder. Totalt handlar det om 3,475 miljoner kronor och under hösten ska det bli resultat.

Ett exempel på åtgärder är den ombyggnation av Ronnebygatan som Sydöstran tidigare kunnat berätta om. Vägbanan ska höjas längs Ronnebygatan mellan Kungsgatan och Regeringsgatan.

Andra grepp som ska få fler Karlshamnsbor att välja cykeln är att bygga cykelparkeringar med väderskydd, uppföra cykelpumpar och laddstolpar för elcyklar runt om i kommunen.

– Vi är jätteglada för detta bidrag som syftar till att få fler att använda sig av cykeln som transportmedel istället för bilen. Att cykla är enkelt, snabbt, hälsosamt och billigt för den enskilde.

– Fler cyklister är också bra för samhället – staden blir mer attraktiv, miljön blir bättre och kostnaderna för ohälsa och sjukfrånvaro minskar, säger Anneli Karlsson, verksamhetsstrateg på Karlshamns kommun i ett pressmeddelande.

Pengarna kommer väl till pass eftersom kommunen håller på och tar fram en femårig handlingsplan för att öka cykelanvändandet.

Cykelplanen är på remiss just nu.

– Cykelplanen har fått positiv respons hittills, och eftersom det finns en ambition i Karlshamns kommun att satsa på cykelfrämjande åtgärder och aktiviteter så hoppas och tror vi att planen kommer att kunna påbörjas under 2018 som planerat, säger Per-Ola Mattsson, (S) kommunstyrelsens ordförande.