Ministern kom på akutbesök

KARLSHAMN Artikeln publicerades
Gabriel Wikström träffade bland andra Monika Svensson på akutavdelning i Karlshamn. 6 bilder
Foto:Gunnel Persson
Gabriel Wikström träffade bland andra Monika Svensson på akutavdelning i Karlshamn.

Sjukvårdsministern Gabriel Wikström (S) tycker att Karlshamns nya akutavdelning och satsningen på mobila team och vård i hemmet är rätt väg att gå.

Sjukvårdsministern Gabriel Wikström är ute på en turné runt om i landet där han besöker samtliga region- och landstingsledningar. Bakgrunden är att han vill lyssna in hur man upplever situationen inom sjukvården.

Initiativet kallas sjukvårdsdialogen och tanken är att regeringen ska skaffa sig underlag inför de prioriteringar som måste göras inom vården.

Under onsdagen hade turen kommit till Blekinge och efter att ha träffat landstingsrepresentanter i Karlskrona gick ministerns färd till Karlshamn där han bland annat gjorde ett besök på den nya akutavdelningen.

Sjukhuschefen Lars Almroth berättade om omvandlingen från dagakut till akutavdelningen och hur man vänt en situation där folk lämnade sina anställningar. Både han och avdelningschefen Eva Åsheden konstaterade att man inte längre tappar personal och att man har bra med sökande till lediga tjänster på akutavdelningen. Det tillskriver de mer varierande arbetsuppgifter.

– Det upplevs jättepositivt av personalen att åka ut till patienterna, säger Eva Åsheden.

Sjukvårdsministern anser att inriktningen på att satsa på annat än att bygga ut fysiska akutavdelningar och istället att flytta ut sjukhuset till patienterna med mobila team och bedömningsbilar är rätt väg att gå.

– Jag tycker att man tänker rätt. Det handlar om att flytta vården närmare människorna.

I samband med besöket i Karlshamn fick Gabriel Wikström möjlighet att prata med personal på akutavdelningen. Undersköterskan Monika Svensson var en av dem som beskrev situationen på avdelningen. Hon tror att det nya systemet med att flytta ut vården till patienterna kan fungera, men att det i dag finns brister när det gäller akutavdelningens kapacitet.

– Det är för litet här, förklarade hon och berättade att man har svårt att få vårdplatserna att räcka till.

Sjukhuschefen Lars Almroth passade då på att berätta att man har långt gångna planer på att lösa lokalfrågan genom att bygga om den gamla dagakuten.