Mörrums scoutkår firar 75 år vid elden

Mörrum Artikeln publicerades
Foto:Gunnel Persson

Den 9 juli 1942 bildade Torvid Rosengren Mörrums scoutkår. Det ska firas med ett lägerbål i Kungsparken.

Torvid Rosengren gillade att arbeta med ungdomar och hade snappat upp den nya trenden scouting. Mitt under kriget hölls det första styrelsemötet och scoutgruppen Vargungarna bildades. I gruppen fanns 8-åriga pojkar från Mörrum.

– Flickor ville också delta. Lite senare startades det en flickscoutgrupp som fick namnet Blåvingarna. På 60-talet slogs sedan grupperna ihop, säger Fredrik Holmström, ledare och ordförande i Mörrums scoutkår.

För sju år sedan hade Mörrums scoutkår bara ett 20-tal medlemmar. Då pratades det till och med om att lägga ner föreningen. Men med engagerade ledare lyckades de vända trenden. I dag har man över 100 medlemmar.

– Det är fantastiskt roligt att vi överlevde krisen, säger Fredrik Holmström.

På fredag firar kåren sin 75-åriga födelsedag med ett klassiskt lägerbål i Kungsparken dit alla är välkomna. Tre gamla scouter kommer att vara på plats för att leda allsången.

– Ing-Marie Assarsson bor i dag i Åre, Mats Hermansson i Stockholm och Anders Wendel i Sölvesborg. Denna skara härstammar från Mörrum och har varit aktiva i scouterna. Det är kul att de kommer, säger Fredrik Holmström.