Mörrumselever gestaltar piren i 3D

Mörrm/Karlshamn Artikeln publicerades
André Andersson, Emil Berntsson och Joie Hermansson jobbar hårt med sina ritningar. Per Ahlqvist gick runt och hjälpte till.
Foto:Johan Hultgren
André Andersson, Emil Berntsson och Joie Hermansson jobbar hårt med sina ritningar. Per Ahlqvist gick runt och hjälpte till.

Hur ska Karlshamn se ut i framtiden? Den frågan kan ett antal skolelever från Mörrum snart svara på efter ett digert skolarbete med ny teknik.

Eleverna som valt den digitala profilen på Norrevångsskolan i Mörrum har fullt upp. När Sydöstran kommer på besök ligger ritningar av hus sprida på ett bord. Runt bordet sitter eleverna med sina bärbara datorer och jobbar med att göra om bilderna till 3D-objekt.

Deras uppdrag är att rita framtidens bebyggelse på hamnpiren, ett uppdrag som kommer från kommunens stadsmiljöavdelning.

– Jag håller på med en byggnad som inte finns i dag. Det är lite knepigt men det går bra, säger eleven André Andersson.

Per Ahlqvist och Mia Lägnert är lärare på skolan och har gått en kurs för att bli bättre på att undervisa i teknikämnen. Tidigare har deras elever fått använda 3D-program och 3D-skrivare för att ta fram miniatyrversioner av hus i Mörrum.

– Nu blir det ett större grepp när de ska göra en hel stadsdel. De är verkligen duktiga och resultatet blir riktigt imponerande, säger Mia Lägnert.

Husen som eleverna gör ska sättas ihop till en modell över piren. Den kommer sedan att visas på Rådhuset i mars. De ska även ta fram en egen vision om hur piren ska se ut i framtiden.

Stadsarkitekten Emina Kovacic tycker att projektet är en bra idé.

– Vi har stor nytta av elevernas arbete och de får lära sig något som de kommer ha stor nytta av senare i livet. Jag ser gärna fler samarbete med skolan. Jag hoppas bara att fler tjejer söker sig till projektet, säger hon.