Myndighet river upp beslut om nej till husbygge

Asarum Artikeln publicerades
Länsstyrelsen river upp beslutet.
Foto: Sydöstran
Länsstyrelsen river upp beslutet.

Kommunen anser att det behöv detaljplan för att bygga ett hus i Froarp. Länsstyrelsen tycker inte att kommunens argument håller.

Ägaren till marken vill bygga ett hus på tomten och lämnade tidigare i år in en ansökan om förhandsbesked till kommunen. Svaret blev att det inte kan bli något hus om det inte först tas farm en detaljplan. Kommunens förklaring är att tomten ligger i anslutning till tre befintliga hus. Ytterligare ett hus skulle enligt kommunen innebära att det bildas en sammanhållen bebyggelse och då krävs det en detaljplan.

Mannen som vill bygga huset konstaterar att det är tids- och resurskrävande att ta fram en detaljplan och att det inte är försvarbart. Beslutet överklagades därför till länsstyrelsen.

Myndigheten har nu gått igenom ärendet och slår fast att kommunen inte har motiverat varför det behövs en detaljplan. Det framgår inte hur huset skulle påverka omgivningen och det framgår inte heller att det skulle vara något högt tryck på bostadstomter i området.

Nu skicka ärendet tillbaka till kommunen för ny handläggning och det beslutet att avslå ansöka om förhandsbesked rivs upp.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.