Nu ska hemvändarna lockas hem

Karlshamn Artikeln publicerades
Inga fler utvandrare. Nu vill kommunen bara ha hemvändare, tycker personalutvecklaren Hanna Wåhlin, kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S) och näringslivsutvecklare Annica Hamar.
Foto: Sofia Månsdotter
Inga fler utvandrare. Nu vill kommunen bara ha hemvändare, tycker personalutvecklaren Hanna Wåhlin, kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S) och näringslivsutvecklare Annica Hamar.

Om en vecka arrangerar Karlshamns kommun en minimässa på Väggaskolan för hemvändare. Syftet är att locka tillbaka de som en gång flyttat från kommunen. Betet är jobb, omsorg och tillgänglighet.

Östersjöfestivalen är ett av Karlshamns kommuns största evenemang, inte minst eftersom många infödda Karlshamnsbor som flyttat härifrån då återvänder för att träffa familj och gamla vänner. Detta är något som kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S) och de andra på kommunen vill dra nytta av.

– Vi började prata lite här på kommunhuset och frågade oss om vi inte kan använda Östersjö för att visa hemvändarna Karlshamn, vilka förändringar som har gjorts och även vilka behov som finns på arbetsmarknaden, säger Per-Ola Mattsson.

Sagt och gjort. På onsdag nästa vecka, mellan klockan 11 och 13, bjuds Karlshamns hemvändare till Väggaskolan där kommunen har ordnat en minimässa. Representanter från såväl kommunen som arbetsförmedlingen kommer finnas på plats för att mingla med dem.

– Vi tänker oss också att många kommer samtidigt och känner igen varandra. Dessutom har ju många hemvändare gått på skolan tidigare, vilket kan öka känslan av gemenskap, säger Annica Hammar, näringslivsutvecklare på kommunen.

Syftet med hemvändardagen är knappast någon hemlighet. Karlshamns kommun har, liksom många andra platser i Sverige, ett stort rekryteringsbehov.

– Exakt hur många tjänster det handlar om är svårt att säga, men det är en väldig spännvidd på yrkena som söks. Kockar, chefer, ingenjörer, arbetsterapeuter, lärare inte minst, och mycket mer, säger Hanna Wåhlin, personalutvecklare.

Vad är då oddsen för att något sånt här kan locka hemvändarna tillbaka?

– Ja, det är ju så klart svårt att säga, men ofta när personer söker jobb här och man frågar dem varför de valt just Karlshamn så svarar de att de vill komma tillbaka hem. Jag tror det är många hemvändare som inte tänker tanken att de kan söka ett jobb här, men då kanske vi kan väcka den tanken, säger Per-Ola Mattsson.

Han menar också att Karlshamn absolut kan konkurrera med storstäder som Stockholm och Göteborg. Det gäller bara att visa upp vad som finns här.

– Karlshamn har ett enormt utbud. Vi vill visa på enkelheten, närheten, att kunna ta cykeln till jobbet istället för att pendla en timme. Att våra skolor och förskolor ligger så nära naturen, vilket är väldigt ovanligt i storstäderna. Dessutom kulturutbudet och vårt föreningsliv.

På kommunens Facebooksida har drygt 45 personer uppgett att de är intresserade av att komma på hemvändardagen. Per-Ola Mattson och de andra hoppas så klart att det ska bli fler, och deras inställning är att hemvändardagen ska bli ett årligt, återkommande evenemang.

– Det är första gången vi gör det här och vi kommer ta med oss de erfarenheter vi får. Men det känns bra i magen, säger Per-Ola Mattsson.

– Vi ser det här som en satsning för framtiden. Ofta är sånt här en lång process, och vi vill ju ha en kontakt med dem som kan vara intresserade av att komma hem, tillägger Annica Hammar.